Pirmo reizi Latvijā uzstāsies etnodžeza dīva Maira Andrade no Kaboverdes (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Maira Andrade ir jauka, dāsna un izstaro gaismu. Viņas dziļā, poētiskā un aktuāla balss, kas ir atšķirīga no citām, dažus gadus atpakaļ tika aprakstīta kā «citāda Kaboverde» – Sezārijas Evoras atbalss, taču atbrīvota no likteņa savijumiem un tradīciju sūbējuma. Lovely Difficult, kas drīz jau nonāks veikalu plauktos, ir šīs 28 gadus jaunas dziedātājas ceturtais albums, un viņa skaidri liek saprast, ka viņas dzīve un mērķi nav tik vienkārši, kā tas varētu likties.  

Viņa nav tradicionālā stila dziesmu izpildītāja. Viņa var būt jauka, bet viņa ir arī enerģiska, pašpārliecināta un stingra; viņa ir jauka, bet viņas mūzikā un dzīvē eksistē brīvais gars. Albuma nosaukums, Lovely Difficult, ir mīļvārdiņš, kā dziedātāju sauc viņas partneris.

Mairas dziedāšana ir dzirkstošo, dejojošo krāsu, samtaino ritmu un pikanto melodiju sajaukums. Viņas balss ir smalki piesātināta ar pipariem tā, it kā Eiropas mūzika būtu tropu arhipelāgs. Dziesmas uzdzen domas par bezgalīgo vasaru, kas dažreiz mēdz būt rasaina un miglā tīta, taču bez jebkādiem mājieniem par eksotiku. Izdziedātas Kaboverdes kreolu, angļu un portugāļu valodā, tās ierauj mūs savā siltajā, aizraujošajā pārsteigumu pilnajā pasaulē.

Mairas izpildītā popmūzika aptver visus pasaules žanrus, no rietumu romantisma līdz dienvidu jutekliskumam un Āfrikas nacionālajam regejam. Tā ir aktuāla, tropiska, ceļojoša mūzika. Mairas mērķis bija radīt «mūziku, kas atspoguļotu manu dzīvi». Un viņas dzīve bija krāsaina. Viņas tēvs cīnījās par Kaboverdes neatkarību, un šo cīņu atbalstīja Kuba. Kad radās bažas par tēva partneres veselības stāvokli grūtniecības laika, viņa devās uz «brālīgo republiku», lai tur laistu pasaulē bērnu. Tā Maira piedzima Havanā. Viņas agrā bērnība pagāja Prajā, Kaboverdes galvaspilsētā. Tad sešu gadu vecumā viņa kopā ar māti un patēvu-diplomātu devās uz Senegālu, Angolu un Vāciju. Atgriežoties Kaboverdē četrpadsmit gadu vecumā, viņa sāka dziedāt un ieguva zelta medaļu Frankofonijas spēlēs Otavā 2001.gadā.

Sezārija Evora padarīja savu valsti («Tas nav rags, un tā nav zaļa» – tā rakstīja Veronika Mortēna no izdevuma Le Monde), Sen-Visente salas mulatu ritmus, mornu un koladeru slavenus visā pasaulē. Maira Andrade nāk no Santjago salas, kur mūzikas ritmi ir perkusīvi, ritmiski un ietver Āfrikas motīvus – funanu un batuku, žanrus, ko koloniju elite uzskatīja par necienīgiem, un tie nekad nav skanējuši plašajā pasaulē. Taču Maira šos ritmus dievina.

Savā ceturtajā albumā, Lovely Difficult, Maira Andrade atklāj pasaules karti – no savas dzimtās Kaboverdes līdz Eiropas pomūzikai un tropikālistiskajiem sapņiem. Konfidenciāls, bagāts un multilingvāls albums.

  • Koncerts notiks Lielajā ģildē 4.februārī plkst. 19.00
Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu