Satriecošs video atklāj, kā pirms četriem miljardiem gadu izskatījies Marss (128)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Marss ir auksta, neauglīga un tuksnešaina vieta, bet zinātnieki uzskata, ka četrus miljardus gadus atpakaļ šī planēta ir bijusi ļoti līdzīga mūsu planētai Zeme, vēsta «Dailymail.co.uk».

Pamatojoties uz Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) iegūtajiem datiem un mērījumiem, tās zinātnieki izstrādājuši pārsteidzošu animācijas filmu, kas demonstrē, kāda pirms četriem miljardiem gadu varētu būt izskatījusies planēta Marss.

Planēta toreiz bijusi pārklāta ar lieliem ezeriem un upēm. «Uz Marsa atrodami specifiskas struktūras kanāli, kas līdzīgi kā uz Zemes, radušies ūdens plūsmai erodējot virsmu,» zinātnieku novērojumus apraksta Džozefs Grebovskis no Godārdas Kosmisko lidojumu centra.

Pie vairākiem meteorītu krāteriem uz Marsa virsmas novērotas arī iedobes, kas varētu būt radušās, ūdenim ieplūstot krāterī. «Pie vairākiem lielākajiem krāteriem var saskatīt ūdens erozijas pēdas, kas radušās 3,7 miljardus gadu atpakaļ,» piebilst Grebovskis. «Uz Marsa virsmas atrodami arī minerāli, kas var veidoties tikai šķidra ūdens iespaidā.»

Ja uz Marsa tiešām bijis ūdens, tad arī tā atmosfērai bija jābūt siltākai nekā tagad. Animācijas filmā demonstrēts, kā siltā un mitrā planētas atmosfēra ar laiku kļuvusi auksta un sausa. Ezeri izžuva vai aizsala un ar laiku Marsa, Zemei līdzīgā zilās krāsas atmosfēra, kļuva rozā, kāda tā ir arī šobrīd.

Pagaidām nav zināms, vai dzīvībai draudzīgais klimats uz Marsa valdījis pietiekoši ilgi, lai tur varētu būt attīstījusies dzīvība.

Šī ir viena no sarežģītākajām animācijas filmām, kādu jebkad izstrādājis NASA Kosmisko lidojumu centrs.

Komentāri (128)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu