Albānija atsakās uzņemties Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu savā teritorijā (32)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Albānija piektdien noraidījusi piedāvājumu uzņemties savā teritorijā Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu, tādējādi dodot triecienu ASV un Krievijas plānam, kas ļāva Vašingtonai izvairīties no tūlītēja militārā trieciena Damaskai.

Lai gan ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) piektdienas vakarā apstiprināja Sīrijas ķīmisko ieroču likvidēšanas grafiku, tajā joprojām nav minēta valsts, kuras teritorijā tā tiks veikta, kā arī nav izklāstīti nepieciešamie ieroču transportēšanas drošības pasākumi.

Albānija izšķīrās par noraidošo lēmumu, reaģējot uz plašām protesta demonstrācijām, kuru dalībnieki pauda sašutumu par savas valsts ekspluatāciju no lielvaru puses.

«Albānijai nav iespējams iesaistīties šajā operācijā,» televīzijā pārraidītajā uzrunā norādīja premjerministrs Edi Rama. «Mums trūkst nepieciešamās kapacitātes, lai iesaistītos šajā operācijā.»

OPCW piektdienas vakarā apstiprinātais grafiks paredz, ka svarīgākās ķīmisko ieroču sastāvdaļas izvedamas no Sīrijas jau līdz 31.decembrim, bet visu Damaskas deklarēto ķīmisko vielu izvešana pabeidzama ne vēlāk kā 2014.gada 5.februārī.

Savukārt visi Sīrijas ķīmisko ieroču ražošanas un uzglabāšanas objekti likvidējami laikā no 2013.gada 15.decembra līdz 2014.gada 15.martam. Tikmēr galveno ķīmisko ieroču iznīcināšana pabeidzama ārpus Sīrijas līdz 2014.gada 31.martam, bet pilnīga ieroču komponentu iznīcināšana jāpabeidz līdz nākamā gada 30.jūnijam.

Neskatoties uz Albānijas atteikumu, Vašingtona jau paziņojusi, ka OPCW noteiktie termiņi esot jāievēro.

Komentāri (32)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu