Sīrijas ķīmiskos ieročus piedāvā iznīcināt jūrā (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas ķīmiskos ieročus piedāvāts iznīcināt uz kuģa vai jūrā izvietotas platformas, paziņojusi ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Kā aģentūrai «Reuters» pavēstīja amatpersona, šāds variants apspriests diplomātu un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) pārstāvju sanāksmē. Kurā pasaules okeāna daļā tas varētu notikt un kas šādu piedāvājumu izvirzījis, netiek atklāts.

Ņemot vērā iznīcināmā ieroču arsenāla apjomu, ieroču iznīcināšanas operācija jūrā būtu bezprecedenta.

Pēc tam, kad no Sīrijas arsenāla iznīcināšanas savā teritorijā atteicās Albānija, par jaunām iespējamām vietām netiek ziņots. Agrāk no ķīmisko ieroču uzņemšanas atteicās Turcija, Jordānija un Norvēģija.

OPCW apstiprinātais grafiks paredz, ka svarīgākās ķīmisko ieroču sastāvdaļas izvedamas no Sīrijas jau līdz 31.decembrim, bet visu Damaskas deklarēto ķīmisko vielu izvešana pabeidzama ne vēlāk kā 2014.gada 5.februārī.

Savukārt visi Sīrijas ķīmisko ieroču ražošanas un uzglabāšanas objekti likvidējami laikā no 2013.gada 15.decembra līdz 2014.gada 15.martam. Tikmēr galveno ķīmisko ieroču iznīcināšana pabeidzama ārpus Sīrijas līdz 2014.gada 31.martam, bet pilnīga ieroču komponentu iznīcināšana jāpabeidz līdz nākamā gada 30.jūnijam.

Neskatoties uz Albānijas atteikumu, Vašingtona jau paziņojusi, ka OPCW noteiktie termiņi esot jāievēro.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu