Atrisināta kādas «apsēstas» statujas mistērija muzejā (38)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: The World According To Marty, CC BY-ND 2.0

Zinātniekiem izdevies atšķetināt mistēriju ap kādu senu ēģiptiešu skulptūru Mančestras muzejā, vēsta «Daily Mail».

Aptuveni 4000 gadus vecā ēģiptiešu statuja mulsināja muzeja darbiniekus ar savu «dīvaino uzvedību» - skulptūra, kas bija ievietota stikla futlārī, nakts laikā bija sākusi griezties ap savu asi.

25 centimetrus augstā Neb-Senu statuja, kas izgatavota 1800.gadā p.m.ē.burtiski dzina izmisumā muzeja darbiniekus, kas tās uzvedību mēģināja skaidrot gan ar seniem mītiem, gan lāstiem, gan apsēstību ar ļauniem gariem.

Tomēr pēc zinātniskā eksperimenta atrasts daudz saprātīgāks izskaidrojums - izrādās, ka statujas mistiskās kustības naktī skaidrojamas ar vibrācijām, ko izraisa garāmgājēji un intensīvā satiksme uz ielas.

Lai konstatētu vibrācijas, muzejā tika izvietoti īpaši sensori. Statujas kustības sakrita ar intensīvāku satiksmi un cilvēku plūsmas palielināšanos uz ielas.

Uz jautājumu, kāpēc šādi «neuzvedas» citas statujas, speciālisti norādījuši, ka skaidrojums tam ir izliektā skulptūras apakšdaļa.

Komentāri (38)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu