Bordāns sirmgalvju apkrāpšanā apsūdzēto notāri atstādina no amata (133)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns no amata atstādinājis Rīgas apgabaltiesas zvērinātu notāri Lailu Porieti, kura tiek apsūdzēta vecu un nevarīgu cilvēku apkrāpšanā.

Tieslietu ministrijā (TM) portālu «Apollo» informēja, ka ministrs 29.oktobrī saņēmis Latvijas Zvērinātu notāru padomes vēstuli, kurā Bordāns informēts, ka pret zvērinātu notāri Lailu Porieti uzsākta kriminālvajāšana un pieņemts lēmums par lietas nodošanu tiesai.

Lai tieslietu ministrs varētu īstenot Notariāta likuma noteikto kompetenci un lemt par notāres turpmāku amata pienākumu pildīšanu, tika saņemta izsmeļoša informācija no Ģenerālprokuratūras un Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas, kas pamatoja apsūdzības celšanu un krimināllietas izskatīšanu pret Porieti. Arī pašu notāri lūdza sniegt rakstisku paskaidrojumu saistībā ar TM saņemto informāciju.

Izvērtējot visus saņemtos materiālus, ministrs secinājis, ka Porietei turpinot pildīt zvērināta notāra amata pienākumus krimināllietas izskatīšanas laikā, varētu būt diskreditēts ne tikai notariāta institūts kā tāds, bet visa valsts pārvalde kopumā, jo atbilstoši Notariāta likumam amata darbībā zvērināti notāri pielīdzināti valsts amatpersonām un ir tiesu varai piederīgās personas. Līdz ar to nav pieļaujams, ka amatā, kurā uzticēts veikt valsts varas funkcijas, atrastos amatpersona, kura apsūdzēta smagu un sevišķi smagu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, kas turklāt ir veikti amata darbību izpildes ietvaros, norāda ministra pārstāve Līga Ādamsone.

Vērtējot visu informāciju kopsakarā, tieslietu ministrs šodien nolēma atstādināt Porieti no amata Rīgas apgabaltiesas darbības teritorijā līdz galīgā nolēmuma kriminālprocesā spēkā stāšanās brīdim.

Kā vēstīja LETA, Zvērinātu notāru padome (ZNP) ārkārtas sēdē iepriekš nolēma nelūgt tieslietu ministram atstādināt no amata notāri Porieti.

Padomes skatījumā, patlaban notāri atstādināt no amata nebūtu lietderīgi. ZNP rīkotājdirektore Vija Piziča atsaucās uz to, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā 16.janvārī tiks skatīta krimināllieta, kurā Poriete ir apsūdzēta. Līdz ar to notāre pagaidām turpinās pildīt savus amata pienākumus.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas tiesas apgabala prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu, kurā par vecu un nevarīgu cilvēku apkrāpšanu apsūdzēta zvērināta notāre Poriete.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga aģentūru LETA iepriekš informēja, ka notāre apsūdzēta par krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izsniegšanu. Lietā apsūdzēta vēl kāda privātpersona.

Abas apsūdzētās personas savstarpēji vienojās krāpšanas ceļā iegūt svešu mantu, sagatavojot un panākot, ka cietušās personas paraksta dokumentus, kas rada viņām tiesiski nelabvēlīgas sekas.

Mantkārīgā nolūkā, lai atvieglotu krāpšanas izdarīšanu, pielietojot viltu un viešot uzticību cietušajās, notāre ļaunprātīgi izmantoja savu dienesta stāvokli, sagatavojot un norādot cietušajām personām parakstīt notariālos aktus un dokumentus, nenolasot to saturu, neizskaidrojot to būtību, noteikumus un tiesiskās sekas.

Savukārt otra apsūdzētā persona krāpšanas nolūkā organizēja apsūdzētās notāres dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kontaktējoties ar cietušajām personām, paziņojot apsūdzētajai notārei dokumentu saturu, dokumentos iekļaujamos cietušajām personām neizdevīgos nosacījumus un informāciju par cietušo nekustamajiem īpašumiem.

Noziegumi izdarīti, izmantojot cietušo psihisko stāvokli, nespēju saprast un vadīt savu rīcību, nespēju saprast savas rīcības nozīmi, kā arī izmantojot cietušo redzes traucējumus, vecuma nevarību un juridisko zināšanu trūkumu.

Kā aģentūrai LETA norādīja Centra rajona tiesas priekšsēdētājas palīgs Jānis Jaksons, lieta nozīmēta izskatīšanai uz 16.janvāri. Tāpat lietā ir apsūdzēts arī Gints Lazdiņš, liecina informācija Tiesu informatīvajā sistēmā.

Komentāri (133)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu