Latvijas zinātnieki izstrādājuši efektīvu un kompaktu rīku medicīniskai diagnostikai (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pierre Metivier, CC BY-NC 2.0

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki izstrādājuši inovatīvu rīku komplektu, kas palīdzēs ārstiem atklāt pacienta organisma funkcionēšanas novirzes no normas dažādu saslimšanu agrīnajā stadijā, kad vēl nav jūtams diskomforts un novirzes neizsauc slimībai raksturīgos simptomus, portālam «Apollo» pavēstīja universitātes pārstāve Elīna Karaseva.

Zinātnieku izstrādātais Mobilais telemedicīnas skrīninga komplekss (MTSK) domāts profilaktisko kabinetu personāla un ģimenes ārstu darbam, tas ir kompakts un viegli pārvietojams, jo satilpst vidēja izmēra pārnēsājamā koferī.

Pacienta izmeklēšanu ārsts sāk ar komplesā iebūvētā planšetdatorā instalētas programmatūras palīdzību, tā interaktīvas anketas veidā tiek reģistrētas cilvēka subjektīvās izjūtas par veselības stāvokli. Planšetdatorā instalētā anketa ļauj apkopot gan aktuālo informāciju par 12 organisma sistēmām, gan analizēt datus, ņemot vērā priekšvēsturi, iedzimtības un iespējamos riska faktorus.

Pēc pārrunām seko mērījumi, ko veic ar kompleksā ievietotajiem 14 mērmoduļiem: ierīcēm sirds darbības un asinspiediena noteikšanai (EKG, tonometrs, pulsa oksimetrs), svariem, digitālo fonendoskopu, spirometru, digitālo termometru, dermaskopu, antropometrijas, redzes un dzirdes noteikšanas moduļiem. Kompleksā iekļauti arī glikozes, holesterīna un urīna analīzes strēmeļu testi.

Informācijas iegūšanas procesu no interaktīvās anketas un mērmoduļiem vada planšetdators. Tā funkcijās ietilpst arī mērījumu rezultātu salīdzināšana ar normu, atsevišķu rādītāju aprēķināšana, informācijas bezvadu pārsūtīšana pēc vajadzības uz doktorāta datu bāzi vai analīzes centru. Viens no svarīgākajiem datora uzdevumiem ir veikt skrīningdiagnostikas procesu, proti - pieņemt lēmumu par pacienta veselības stāvokli un to indicēt uz ekrāna kopā ar paskaidrojumiem ar noteikumu, ka datora lēmumu apstiprina analīzes centra speciālists, skaidro RTU.

Komplektā iekļautais RTU zinātnieku izstrādātais antropometrisko mērījumu modulis ir datorprogramma, kas, izmantojot USB videokameru un fotogrammetrijas pieeju, novērtē virkni pacienta antropometriskos parametrus pēc pacienta attēliem. Modulī ieprogrammēta cilvēka auguma, vidukļa un iegurņa apkārtmēru noteikšana, skoliozes indekss (POTSI), kifozes un lordozes indeksi. Manuāli ievadot pacienta svaru, tiek aprēķināts arī ķermeņa masas indekss, turklāt moduli ir viegli papildināt, iekļaujot citus ārstam nepieciešamus parametrus. RTU izstrādātais antropometrijas modulis ir lēts un efektīvs risinājums, kas īpaši piemērots, piemēram, cilvēka stājas masveida ekspressnovērtēšanai skolās, tas pielietojams arī pētījumos, biomehānikā un ortopēdijā.

Kā norāda RTU, sabiedrības veselības nodrošināšanā ļoti svarīga loma ir profilaktiskām apskatēm un skrīningdiagnostikai, jo tā ļauj atklāt organisma funkcionēšanas novirzes no normas slimības agrīnajā stadijā, kad, pielietojot nepieciešamo ārstēšanu, saslimšanu iespējams uzveikt daudz ātrāk un efektīgāk.

Kopš 2011.gada RTU tika veikta tieši pacientu profilaktiskām apskatēm paredzētā mērinstrumentu komplekta izstrāde. Šī aktivitāte norisinājās saistībā ar ERAF līdzfinansēto projektu «Mobils telemedicīnas skrīninga komplekss» (vienošanās Nr. 2011/0007/2DP/2.1.1.1.0/10/APIA/VIAA/008; PVS ID 1568).

Projektu īsteno RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes Datorvadības, automātikas un datortehnikas institūta zinātnieki sadarbībā ar RTU Transporta un mašīnzinību fakultātes Biomedicīnas inženierzinātņu un nanotehnoloģiju institūta un LU Kardioloģijas institūta zinātniekiem.

Projekts noslēgsies 2013. gada 30.novembrī.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu