Kādu ziemu paredz laika zīmju vērotājs? (115)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: blmiers2, CC BY-NC-SA 2.0

Rudenī novērotās zīmes liecina, ka ziema šogad būs sniegiem bagāta, bet salīdzinoši maigāka un īsāka, nekā tā bija pagājušajā gadā, savā blogā raksta laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs.

Par šādu ziemu liecina koku vienmērīga dzeltēšana un lapkritis, vairums gājputnu aizlidoja augstu, bet skudras nav savākušas lielus pūžņus. Savukārt vējainās dienas oktobrī un rietumvējš 8.oktobrī norāda uz vējainu, puteņainu, dziļu, bet salīdzinoši īsu ziemu. Sausais rudens un arī salīdzinoši siltā Mārtiņu nedēļa liecinot, ka ziemā būs arī atkušņi un ilgstošs, liels sals nav gaidāms.

Saskaņā ar novērotajām zīmēm dabā Bukšs sola lēnu ziemas sākšanos - tā būs tik vienmērīga kā koku dzeltēšana rudenī. Līdz 6.decembrim liels sals un dziļš sniegs nav gaidāms. Decembra vidū un laikā ap Ziemassvētkiem sals dažviet būs līdz mīnus 15, mīnus 18 grādiem, gaidāms arī sniega segas pieaugums. Decembra beigās un janvāra sākumā sals atkal mazināsies un būtiski nokrišņi neesot gaidāmi, bet jau atkal janvāra vidū gaidāmas vējainas un nokrišņiem bagātas dienas. Janvārī iespējams arī kāds atkusnis, bet kopumā gada pirmais mēnesis paiešot mērena sala un sniega zīmē.

Sala pastiprināšanās gaidāma februārī, kad mēneša vidū termometra stabiņš varot noslīdēt līdz mīnus 27 grādu atzīmei. Mēneša beigās un marta sākumā būs vairāk sniegotu dienu. Marta pirmajā pusē, ziemai ritot uz beigām, gaidāms vējains, sniegiem bagāts un auksts laiks. Pēc Bukša prognozēm, ziema varētu ilgt līdz 20.martam.

Decembri Bukšs prognozē salīdzinoši aukstāku, nekā tas bija pagājušajā gadā. Ja mēneša sākumā vēl vietām būšot lietus, tad no 6.decembra daudzviet būs sniegs. Vērojot laika zīmes vasarā, Bukšs prognozē, ka sals varētu pastiprināties mēneša vidū - par to liecinot 18.augusts, kas bija sauss un silts.

Komentāri (115)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu