Spēcīgs vējš naktī plosījis Latviju: daudzi palikuši bez elektrības; Siguldā koks uzkritis mājai (31)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Joanna Bourne, CC BY-SA 2.0

Pēc spēcīgajām vēja brāzmām naktī pirmdienas rītā vēja ātrums nedaudz mazinājies, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegtā informācija.

Ziemeļrietumu, ziemeļu vējš no rīta piekrastē brāzmās sasniedza līdz 20 metriem sekundē (m/s), gaidāms, ka dienas laikā tas pierims.

Aģentūra BNS vēsta, ka valsts centrālajā un austrumu daļā, kur vējš lauzis vairāk koku un nodarījis lielākus postījumus elektrolīnijām, saglabājas ļoti stiprs un auksts ziemeļu, ziemeļrietumu vējš.

Valsts lielākajā daļā naktī reģistrētas vēja brāzmas līdz 17-24 m/s, stiprākas vēja brāzmas bija jūras malā, tostarp 29 m/s Ventspils ostā. Liepājā LVĢMC meteostacijā reģistrētas brāzmas līdz 20 m/s, bet «Latvenergo» meteostacijā – līdz 30 m/s. Igaunijas piekrastē vēja brāzmu spēks sasniedza 32 m/s.

Rīgā stiprākās vēja brāzmas reģistrētas trijos naktī, kad pilsētas centrā tās sasniedza 24 m/s, vēl nedaudz lielāks vējš skāra pilsētas ziemeļus. Ūdens līmenis Daugavā nakts sākumā pakāpās aptuveni 120 centimetru virs normas, vēlāk tas sāka pazemināties.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Šembele informē, ka šonakt un no rīta ugunsdzēsēji glābēji jau 80 reizes devušies likvidēt spēcīgā vēja radītās sekas. Piecdesmit piecos gadījumos ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama, lai no nogāztiem kokiem atbrīvotu ceļa braucamo daļu. Vairākas reizes ugunsdzēsēji glābēji ir noņēmuši vēja atrautus reklāmas plakātus, atbrīvojuši no kokiem automašīnas un noņēmuši atrautas ēku jumtu konstrukcijas. Visvairāk izsaukumu, kopskaitā 58, saņemti no Rīgas un Rīgas reģiona. Siguldā koks uzkritis kādai mājai, bet Rīgā, Šarlotes ielā, koks uzkritis trim automašīnām.

Rīgas osta patlaban ir slēgta, līdz ar to nav iespējama ne kuģu ienākšana, ne iziešana no ostas, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja kapteiņdienestā. Stiprā vēja dēļ osta slēgta vakar pēcpusdienā ap plkst.17. Kapteiņdienesta prognozē, ka šodien pēcpusdienā kuģu kustība varētu tikt atjaunota.

Aģentūra LETA vēsta, ka stiprais vējš nopūtis būvniecības stalažas Rīgā uz Stabu un Barona ielu krustojumā, kā rezultātā apgrūtināta tramvaju kustība. VUGD operatīvā informācija liecina, ka stiprā vēja nopūstās stalažas uzkritušas uz elektrības vadiem, tādējādi traucējot elektrības padevi tramvajiem.

Šorīt ap pulksten 9 Latvijā bez elektrības bija ap 13 000 klientu, informēja AS «Sadales tīkls» pārstāve Ilze Rubene.Elektroapgāde piecos rītā bija traucēta aptuveni 20 tūkstošiem mājsaimniecību. Lielākais elektrolīniju bojājumu skaits tobrīd bija Aizkraukles un Kokneses pusē. Vismazāk postījumu ir Kurzemē.

Šodien gaisa temperatūra būs no -3 līdz +2 grādiem, vietām līdz +4 grādiem.

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu