Tuvākajās dienās Eiropu plosīs ļoti spēcīga vētra; tā varētu skart arī Latviju (46)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: freefotouk, CC BY-NC 2.0

Ceturtdien un piektdien pāri Britu salām, Nīderlandei, Skandināvijas dienvidiem, Vācijai un Polijai virzīsies ļoti spēcīga vētra «Xaver», kas var nest līdzīgus postījumus kā šā gada oktobra beigās piedzīvotais orkāns «Christian», liecina meteoroloģijas dienestu sniegtā informācija.

Gaidāmā vētra dosies aptuveni pa to pašu trajektoriju kā oktobra orkāns, kas paņēma 18 cilvēku dzīvību, pārtrauca elektroapgādi vairāk nekā vienam miljonam mājsaimniecību un radīja vismaz vienu miljardu eiro lielus postījumus. 28.oktobrī Dānijas dienvidos tika reģistrētas valsts vēsturē stiprākās vēja brāzmas - līdz 54 metriem sekundē.

Sagaidāms, ka vēja ātrums jūrās pie Skandināvijas dienvidiem un Vācijas ceturtdien sasniegs vismaz 30 metru sekundē, kas atbilstoši Boforta skalai ir ļoti stipra vētra jeb auka. Vēja maksimālais ātrums brāzmās gan jūrā, gan uz sauszemes vietām sasniegs vismaz 45 metrus sekundē. Stiprākais vējš gaidāms Ziemeļjūras un Baltijas jūras piekrastē, kā arī kalnos Britu salās un Centrāleiropā. Vētra skars ļoti plašu teritoriju, sasniedzot kalnu apgabalus Itālijas ziemeļos un Balkānos.

Vējš visvairāk plosīs Lielbritāniju, Nīderlandi, Dāniju, Vāciju, Zviedrijas dienvidus, Poliju, Čehiju un Austriju. Līdz ar vētru gaidāms lietus un sniegputenis, kā arī ūdens līmeņa celšanās piekrastē un upju grīvās. Ciklonam «Xaver» virzoties no rietumiem uz austrumiem, Britu salas vētra sasniegs naktī uz ceturtdienu, bet Polijā, Čehijā un Austrijā stiprākais vējš gaidāms piektdien; vētra Eiropā beigsies tikai svētdien.

Prognozes par ciklona virzību un atmosfēras spiedienu tā centrā vēl ir neskaidras. Saskaņā ar «Global Forecast System» aprēķinu ceturtdienas vakarā un piektdien vētra skars arī Latviju, bet citas prognozes liecina, ka Latvijā varētu būt vien stiprs vējš ar brāzmām ne vairāk kā 24 metri sekundē.

Komentāri (46)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu