Spēcīgā vētra tuvojas: Latvijai iespējami divi situācijas scenāriji (74)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dorin Nicolaescu-Musteață, CC BY-NC-ND 2.0

Lai arī prognožu savlaicīgums strauji samazinās, aizvien vēl saglabājas divi iespējamie attīstības scenāriji ciklona trajektorijai pāri Latvijas teritorijai, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sinoptiķu aplēses, prognozējot to, vai nedēļas nogalē Eiropā gaidāmā vētra skars arī Latviju. 

Sinoptiķi vēstī, ka saskaņā ar vienu no tiem Latvijā ļoti spēcīgas vēja brāzmas nav gaidāmas – teritorijas lielākajā daļā 15-18 metru sekundē (m/s), bet jūras piekrastē 25 m/s.

Šajā situācijā gaidāms, ka lietus pāries slapjā sniegā un sniegā, un atsevišķos reģionos gan naktī uz piektdienu, gan arī piektdien dienā vietām sniega segas biezums palielināsies par sešiem līdz desmit centimetriem, turklāt uz vadiem un koku zariem var veidoties arī slapja sniega nogulums.

Savukārt saskaņā ar otru scenāriju Latvijas teritorijas lielākajā daļā vēja brāzmas ir gaidāmas 18-23 m/s, bet Kurzemē tās sasniegs 25-30 m/s. Lietus pāries slapjā sniegā un sniegā, arī putinās, bet ievērojams sniega segas biezuma pieaugums varētu skart tikai Vidzemes ziemeļu reģionus, kur šajā gadījumā vējš būs mazāk stiprs.

Šajā gadījumā gaidāma arī ievērojama ūdens līmeņa paaugstināšanās Rīgas līča dienvidu daļā, Andrejostā tas var pārsniegt +150 centimetru Baltijas augstuma sistēmā (BS).

LVĢMC sinoptiķi sola turpināt sekot abiem iespējamajiem laika apstākļu attīstības scenārijiem.

Komentāri (74)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu