«Spotify» atklāj, cik maksā izpildītājiem par katru atskaņojumu (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Brandon Giesbrecht, CC BY-SA 2.0

Mūzikas straumēšanas serviss «Spotify» atklājis, ka izpildītājs par katru tā dziesmas atskaņošanas reizi saņem vidēji 0,007 ASV dolāra centus (0,0036 santīmus).

Kopš dibināšanas 2008.gadā kompānija autoratlīdzībās izmaksājusi vairāk nekā vienu miljardu dolāru (517 miljonus latu). Tiesa gan, aptuveni puse no šīs summas izmaksāta šogad. Pēdējā laikā «Spotify» izpelnījies kritiku par autoratlīdzības apjomu. Britu grupas «Radiohead» līderis Toms Jorks atsauca no pakalpojuma savu soloalbumu, protestējot pret niecīgo atlīdzību.

«Jaunie izpildītāji, ko esat uzgājuši «Spotify», nesaņem naudu,» tvītoja Jorks. «Savukārt akcionāri drīz varēs tajā peldēties.» Maksa par vienu atskaņošanas reizi svārstās no 0,006 līdz 0,0084 centiem (0,0031 līdz 0,0043 santīmiem). Niecīgā summa sākotnēji varētu šķist «satraucoša», taču patiesībā ir «pozitīvāka, nekā pirmajā brīdī varētu likties», izpildītājus mierina BBC radiopārraides «Music Week» redaktors Tims Ingems.

«Atšķirībā no CD vai digitālās lejupielādes straumēšana nav vienreizējs maksājums,» viņš teica. «Katru dienu tiek straumēti simti miljoni dziesmu, kas ātri vien kāpina potenciālos ienākumus. Turklāt izpildītājiem tas ir ilgtermiņa ienākumu avots.» «Spotify» sacīja, ka autoratlīdzībām novirza gandrīz 70% no abonēšanas maksas. Taču kompānija autoratlīdzību izmaksā ierakstu kompānijām, kas vēl ietur savu daļu.

Kompānija arī norādīja, ka autoriem maksā vismaz divas reizes vairāk nekā video straumēšanas vietnes, piemēram, «YouTube». Pašlaik «Spotify» par maksu abonē ap sešiem miljoniem cilvēku no visas pasaules.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu