Apcietināts savulaik par likumīgo zagli dēvētais Zurabs Šamugija (27)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Novembrī par izspiešanu apcietināts savulaik par likumīgo zagli dēvētais Zurabs Šamugija, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Vīrietis šobrīd atrodas Rīgas Centrālcietumā. Par izspiešanu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu.

Valsts policija komentārus nesniedz.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Šamugija iepriekš vairākkārt sodīts. Pēdējo reizi kā notiesātais viņš no cietuma atbrīvots 2009.gada vasarā.

2008.gadā Rīgas apgabaltiesa krimināllietā par dārgu automašīnu zādzībām apsūdzētajam Šamugijam piesprieda četru gadu cietumsodu ar policijas kontroli uz diviem gadiem un mantas konfiskāciju. Pārējiem diviem apsūdzētajiem tika piespriesti nosacīti brīvības atņemšanas sodi.

Apsūdzība liecināja, ka apsūdzētie, darbojoties grupā, 2001.gadā nozaga automašīnu BMW 10 588 latu vērtībā un automašīnu «Mercedes Benz» 19 200 latu vērtībā. Kā lietisks pierādījums lietā figurēja savdabīgs «satvērējs» no lokanas stieples, kam galā bija magnēts. Prokuratūra uzskatīja, ka ar šo ierīci Šamugija veikalos bija izvilcis no automobiļu īpašnieku kabatām atslēgas, lai vēlāk varētu nozagt automašīnas.

2007.gadā Augstākās tiesas (AT) Senāts nolēma atteikties pārbaudīt nolēmuma tiesiskumu krimināllietā, kurā par huligānismu un šaujamieroču aprites noteikumu pārkāpšanu apsūdzēts Šamugija. Līdz ar to stājās spēkā Rīgas apgabaltiesas spriedums, ar kuru Šamugija tika atzīts par vainīgu un viņam piemērota nosacīta brīvības atņemšana uz diviem gadiem.

Šamugija bija apsūdzēts par huligānismu, jo viņš 1999.gada 23.maija vakarā ar kaujas pistoli bija šaudījies un huligāniski uzvedies savā dzīvesvietā Rīgā, Bieziņa ielā. Pierādījumus par šādu tiesājamā rīcību policijai izdevies savākt tikai pēc tam, kad 2001.gada 2.jūlijā nogalināts kriminālajās aprindās pazīstamais Andrejs Balmasovs, jo pie nogalinātā atrasta pistole ČZ 83, ar kuru Bieziņa ielā šāvis Šamugija.

Policijas darbinieki norādīja, ka Šamugija regulāri konfliktējis ar kaimiņiem Bieziņa ielā, kāda ģimene viņa dēļ pat bijusi spiesta mainīt dzīvokli.

1999.gada 23.maija vakarā Šamugija Bieziņa ielā mēģinājis kārtot attiecības ar nepilngadīgiem jauniešiem, kas ballējušies stāvu augstāk virs viņa dzīvokļa. Jaunieši izgājuši uz balkona un skaļi uzvedušies. Šamugija, stāvot uz sava dzīvokļa balkona, rupji pieprasījis, lai jaunieši pārtrauktu ālēties, un, apstiprinot savu vārdu nopietnību, vairākas reizes no pistoles izšāvis augšējā balkona virzienā.

Pēc šaudīšanās Šamugija mēģinājis iekļūt jauniešu dzīvoklī, izlaužot durvis. Kad tas nav izdevies, viņš izgājis uz ielas, lamājies un skaļi draudējis nepilngadīgajiem. Pēc tam Šamugija vēlreiz izvilcis pistoli un vairākas reizes izšāvis balkona virzienā. Jaunieši tajā brīdī joprojām bijuši uz balkona.

Pēc šaudīšanās Šamugija iesēdies savā automašīnā un aizbraucis. Vēl pēc kāda laika uz Bieziņa ielu atbraukuši izsauktie policijas darbinieki, kas atraduši vienu izšautas patronas čaulīti. Pēc dažām dienām Šamugija izsaukts uz policijas iecirkni, taču tur apgalvojis, ka šāvis no gaisa pistoles, kuru pēc tam iemetis Daugavā.

Pēc Balmasova nogalināšanas atklāts, ka šauts no pistoles, kas atrasta pie viņa 1999.gadā Bieziņa ielā. To izdevās pierādīt, pateicoties Bieziņa ielā atrastajai čaulītei.

Kā liecināja LETA rīcībā esošā informācija, 2000.gada beigās Šamugija Maskavā «likumīgo zagļu» saietā tika «kronēts» un iecelts par Krievijas «zagļu melnās kases» pārstāvi Latvijā. Šamugija ar iesauku Adu savulaik tika dēvēts par Latvijā vienīgo likumīgo zagli.

«Likumīgais zaglis» ir tituls kriminālajā pasaulē un liecina, ka šāds cilvēks ievēro noteiktus principus, piemēram, nesadarbojas ar tiesībsargājošajām iestādēm, sadzīvē neatļaujas lieku greznību.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu