«Curiosity» nozīmīgs atklājums uz Marsa (19)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: jasonb42882, CC BY-SA 2.0

Marsa izpētes pašgājējs robots «Curiosity» pirmo reizi atradis tiešas liecības par saldūdens ezera pastāvēšanu uz planētas, pirmdien paziņoja zinātnieki.

Šobrīd ūdens vairs nav palicis, taču «Curiosity» veiktie urbumi un akmeņu ķīmiskā analīze rāda, ka pirms aptuveni 3,6 miljardiem gadu apstākļi bijuši pareizie ezera pastāvēšanai, kurš varējis uzturēt mikrobioloģisku dzīvību.

Akmeņi saturēja oglekļa, ūdeņraža, skābekļa, slāpekļa un sēra pēdas un «būtu devuši perfektus apstākļus vienkāršai mikrobioloģisku dzīvībai», teikts rakstā žurnālā «Science».

Zināms, ka līdzīgos apstākļos uz Zemes pastāvējušas mazas baktēriju dzīvības formas, kas parasti atrodamas alās un jūrās.

«Šī ir pirmā reize, kad mēs esam patiesi uz Marsa atraduši akmeņus, kas sniedz liecības par ezeru pastāvēšanu,» sacīja pētījuma līdzautors Sandžīvs Gupta no Londonas Imperiālās koledžas. «Tas ir lieliski, jo ezeri ir perfekta vide vienkāršai mikrobioloģiskajai dzīvībai attīstīties un saglabāties.»

Jaunākais atklājums dod «līdz šim visstingrākās liecības, ka Marss varēja būt pietiekami apdzīvojams, lai dzīvība varētu nostiprināties», teikts pētījumā.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu