Toms Baumanis: Universitāšu specializācija ļaus efektīvāk tērēt valsts līdzekļus (6)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicātes foto

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) augsti vērtē Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) uzsākto augstākās izglītības sektora specializāciju. Publiskā sektora līdzekļus nepieciešams koncentrēt ne vien specializētās augstskolās, bet arī tērēt tikai konkurētspējīgu studiju programmu budžeta vietu dotācijai.

IZM iecerētā RSU specializācija – veselības aprūpe un ar to saistītās sociālās zinības dos universitātei iespēju attīstīties par dzīvības zinātņu universitāti. Šāds augstākās izglītības attīstības virziens rada pamatus, lai RSU ar integrētām universitātes slimnīcām izveidotos par Latvijas veselības aprūpes cilvēkresursu ekselences centru.

Mūsu vērtējumā IZM ministra Vjačeslava Dombrovska piedāvātie universitāšu specializācijas virzieni ir ekonomiski pamatoti un atbilstoši tautsaimniecības vajadzībām. Latvijas Universitātes (LU) iecerētais stratēģiskās specializācijas virziens ir sociālās, humanitārās un dabas zinātnes, un tas ir pamatoti. Nesenajā komentārā LU rektors profesors Mārcis Auziņš kļūdās, norādot uz kādu īpašu LU nacionālās universitātes statusu. Diemžēl šāds status ir radies Pētera Stučkas izpratnē par augstāko izglītību pirms aptuveni simts gadiem un šodienas modernajā attīstītāko valstu pasaulē neeksistē ne Vācijas universitāte, ne Zviedrijas universitāte. Tikai konkurētspēja apliecina izglītības un pētniecības kvalitāti, tādēļ LU drīzāk jāstiprina savu studiju programmu kvalitāte un izglītības saturs specializācijas virzienā.

Nebūtu pareizi uzskatīt, ka universitātes atrašanās reitingos jau apriori apliecina izglītības kvalitāti. Šodien augstākā izglītība pasaulē ir kļuvusi par globālu preci. Ja dārgu cenu par izglītības produktu klienti-studētgribētāji nevēlas maksāt, tad universitātes otrā ranga reitings kā mārketinga izdevums nav atmaksājies un jānoraksta izdevumos.

Politikas dokumentā «Eiropas Savienības Augstākā Izglītība 2020» atzīts, ka esošā eiropiešu turēšanās pie klasiskā tipa visu jomu universitāšu dogmas ir novedusi pie konkurētspējas zuduma iepretim citu OECD valstu universitātēm. Prof. Auziņam nāktos paust atbilstoši kompetentu viedokli, jo universitāšu nepieciešamība specializēties vairs nav noslēpums nevienam. Nevēlos maldināt sabiedrību, stāstot par klasiska tipa universitāti, par kuras izglītības produktiem tikai retais ir gatavs maksāt.

IZM piedāvātā universitāšu specializācija ir ceļš pareizajā virzienā, kas beidzot vieš skaidrību haotiski pārvaldītā augstākās izglītības laukā. Kā zināms sistēmas stabilitāti veido 4 vai vismaz 3 balsti. Šodien tiek likts stabils pamats Latvijas augstākās izglītības sistēmai, kur katrai universitātei ir paredzēta atbilstoša nišas specializācija:

- Rīgas Tehniskā universitāte ar inženierzinātnēm, ražošanu un būvniecību;

- Rīgas Stradiņa universitāte ar veselības aprūpi un dzīvības zinātnēm;

- Latvijas Universitāte ar sociālām, humanitārām un dabas zinātnēm;

- Latvijas Lauksaimniecības universitāte ar lauksaimniecību, veterinārmedicīnu, mežsaimniecību, pārtikas tehnoloģijām.

Mūsu visu uzdevums ir atbalstīt labi iecerētas pārmaiņas, nevis laisties lobisma un populisma pavadā. Šobrīd katras universitātes galvenais uzdevums ir koncentrēties uz starptautiskās izcilības sasniegšanu savu kompetenču jomās. Rīgas Stradiņa universitāte jau vismaz 5 gadus ir vairojusi izcilību un starptautisko konkurenci. Darbi apliecina RSU līderes lomu Baltijas valstīs augstākās izglītības eksportā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu