CSDD pavasarī varētu izsludināt fotoradaru iepirkumu (31)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) nākamgad pavasarī varētu izsludināt iepirkumu pirmo 20 stacionāro fotoradaru iegādei, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina CSDD pārstāvis Jānis Golubevs.

Viņš arī solīja, ka fotoradaru atrašanās vietas laikus tiks publicētas, lai ar tām varētu iepazīties sabiedrība. Patlaban apzinātas apmēram 200 fotoradaru atrašanās vietas. Ļoti rūpīgi izvērtētas apmēram 30 vietas, kuras vēl jāsaskaņo ar Valsts policiju. Ja izdosies saskaņot ar policiju, tās tikšot publiskotas sabiedrībai.

CSDD un Valsts policijas pārstāvji komisijā atzina, ka nepieciešams ieviest arī pārvietojamos radarus. Šāds priekšlikums nesen tika atbalstīts Ceļu satiksmes drošības padomē.

Pēc komisijas sēdes Golubevs aģentūrai LETA prognozēja, ka pēc iepirkuma organizēšanas stacionāros fotoradarus reāli uz ceļiem varētu sākt uzstādīt nākamā gada rudenī.

Sākotnēji valdības ziņojumā bija minēts, ka katru gadu stacionāro fotoradaru iegādei un uzstādīšanai plāno tērēt 700 000 latu jeb kopumā 3,5 miljonus latu. Golubevs atzina, ka šīs ir provizoriskas summas, kas balstītas uz savulaik valsts iegādātajiem četriem pārvietojamiem fotoradariem un privātā komersanta «Vitronic» sniegtās informācijas. CSDD arī sazinājusies ar mērierīču ražotājiem, taču tie konkrētas cenas nav izpauduši. Ražotāji vien atbildējuši, ka cena ir atkarīga no mērierīču specifikācijas.

Par pārvietojamo fotoradaru iegādi un nepieciešamo skaitu skaidrības nav. Golubevs skaidroja, ka konceptuāli atbalsts pārvietojamo fotoradaru izvietošanai ir pausts, taču pārvietojamās mērierīces noteikti nepirkšot CSDD. Tas būšot drīzāk Valsts policijas kompetencē, bet par to vēl jālemj atsevišķi, jo tas skar finansējuma jautājumu.

«Mēs kopīgi neesam analizējuši, cik pārvietojamie fotoradari nepieciešami, taču var piekrist komisijā izskanējušam viedoklim, ka vismaz viens pārvietojamais radars katrā reģionā ir nepieciešams. Primāri, protams, ir, ka uzliekam pirmos 20 stacionāros radarus un pēc tam domājam par pārvietojamiem. Pārvietojamie nepieciešami, jo stacionāros radarus būs cilvēki piefiksējuši un ārpus to darbības zonas vairs korekti nebrauks,» uzsvēra Golubevs.

Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis aģentūrai LETA atzina, ka jebkurā gadījumā vispirms ir jāuzstāda stacionārie un tikai pēc tam var domāt par pārvietojamo fotoradaru izvietošanu. Pārvietojamo fotoradaru daudzums ir diskutējams jautājums. Valsts policija uzskata, ka viens no variantiem ir iegādāties 15 pārvietojamos fotoradarus, kas atbilst valsts galveno autoceļu skaitam.

«Ņemot vērā, ka bieži smagās avārijas notiek uz šiem autoceļiem, tie varētu būt 15 radari. Tas gan ir finansējuma jautājums. Kurš tos iegādāsies, arī vēl ir diskutējams jautājums, piebilda Krapsis.

Viņš arī norādīja, ka savulaik Valsts policijas iegādātie četri pārvietojamie fotoradari ir lietoti jau vairākus gadus, taču nav bažu, ka tie pieļautu neprecizitātes mērījumos.

Valdība augustā atbalstīja fotoradaru ieviešanas risinājuma variantu, kas paredz, ka Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir atbildīga par fotoradaru iegādes un darbības nodrošināšanu. Valdība gan uzdeva sagatavot plašāku informāciju par fotoradaru tehnoloģijām, proti, izanalizēt, kāda ir atšķirība starp lāzera un doplera tehnoloģiju fotoradariem, kādas ir to izmaksas un kā tie darbojas.

Sākotnēji bija iecerēts, ka valsts līdz 2017.gadam katru gadu stacionāro fotoradaru iegādei un uzstādīšanai tērēs 700 000 latu jeb kopumā 3,5 miljonus latu. No 2013. līdz 2017.gadam ik gadu paredzēts iegādāties 20 fotoradarus. To pirkšanai plānots tērēt līdzekļus no CSDD peļņas.

2.decembrī Ceļu satiksmes drošības direkcijas direktors Andris Lukstiņš Ceļu satiksmes drošības padomes ārkārtas sēdē paziņoja, ka Saeima ir devusi tiesības CSDD uzstādīt radarus un tagad CSDD ir jāslēdz deleģējuma līgums ar Valsts policiju.

Direkcija arī jau gatavo iepirkumu un sola darīt visu, lai 2014.gadā stacionāros radarus varētu uzstādīt.

«Tas, vai izdosies, ir atkarīgs no pārsūdzēšanām un citām problēmām, taču darīsim visu un ceram, ka 2014.gadā stacionārie radari tiks ieviesti,» sēdē norādīja Lukstiņš. CSDD arī uzskata, ka jāatjauno un jāpaplašina pārvietojamo radaru darbība.

Privātā komersanta «Vitronic» fotoradari no Latvijas ceļiem tika aizvākti pagājušā gada decembrī, savukārt policija joprojām izmanto savus pirms vairākiem gadiem iegādātos četrus fotoradarus.

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu