Dairis Bertāns: Sajūta, it kā Blūms nemaz nebūtu aizgājis no komandas (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R. Oliņš/Apollo

Spānijas kluba «Bilbao Basket» latviešu basketbolists Dairis Bertāns portālam «Apollo» pastāstīja par savu pirmo pieredzi leģionāra statusā, kā arī izvērtēja savu un komandas sniegumu sezonas pirmajā pusē. 

«Šosezon komandai iet kā pa viļņiem. Šķiet, ka vēl neesam uzvarējuši divās spēlēs pēc kārtas. Ja vinnējam Spānijā, tad zaudējam Eiropas kausā un otrādi. Nav viena konkrēta iemesla, kāpēc tā notiek. Treneri domā, ko darīt, mainām sistēmas. Bet par spēlētāju pašatdevi vispār nav jautājumu,» stāsta Dairis.

«Nekādu ultimātu no kluba vadības nav. Šajā ziņā tā ir pozitīvi noskaņota un saprotoša. Kluba vadībā ir basketbola cilvēki, nevis biznesmeņi, kas tikai runā. Viņi saprot, ka ir nomainījušies vairāki spēlētāji, bet budžets ir samazinājies. Turklāt sezonas sākumā Spānijā mums varbūt nepaveicās ar kalendāru, jo no pirmajām deviņām spēlēm septiņas bija pret pirmā astotnieka komandām. Neskatoties uz to, bija mači, kurus vajadzēja vinnēt tik un tā. Turpmāk spēļu kalendārs būs pateicīgāks.»

«Spānijas čempionātā sezonas sākumā ar bilanci 0-5 tik daudz neietekmē, jo komandas ir spēkos līdzīgas un situācija tabulā strauji mainās, turpretī Eiropas kausā gan ir bēdīgi. Pēc zaudējuma Francijā tikt tālāk ir diezgan nereāli,» atzīst Bertāns. Tomēr zaudējumus pirmspēdējā spēļu kārtā piedzīvoja arī «Bilbao Basket» galvenie konkurenti, tādējādi Spānijas klubs saglabā labas izredzes iekļūt Eiropas kausa Top32 posmā.

Runājot par savu sniegumu un lomu komandā, Dairis atzīst, ka treneris [Rafa Pueijo] viņam uzticas un tas esot pats svarīgākais. «Nebūs tā, ka mani ņems nost no laukuma jau pēc vienas kļūdas. Pāris spēles varbūt nav bijušas tik labas, tomēr kopumā izdodas nospēlēt savā līmenī. Spilgtākā spēle bija pret «FC Barcelona», kuru uzvarējām pilnu tribīņu priekšā, bet es guvu 16 punktus

Bilbao komandā četras sezonas pavadīja Jānis Blūms, kurš kļuva par vienu no mīļākajiem spēlētājiem vietējo līdzjutēju acīs. «Kā ir ar mani? Sajūta ir tāda, it kā Blūms nebūtu aizgājis no komandas. Attieksme no līdzjutēju puses ir tāda, it kā es šeit būtu nospēlējis jau četrus, piecus gadus. Pēc mačiem tiek nesti saldumi, turklāt līdzjutēji atbalsta arī pēc zaudējumiem, kā tam būtu jābūt. Nedaudz nepierasti tas ir, taču patīkami, tādēļ pie tā ir viegli pierast

«Protams, kluba vadības pārstāvji vai asistenti apjautājas, kā Jānim šobrīd klājas? Mēs arī ik pa laikam sazināmies. Spānijā gan šķiet eksotiski, ka viņš no ACB līgas pārcēlies uz Kazahstānu,» norāda Bertāns. «Pirms Bilbao parakstīja ar mani līgumu, viņi vaicāja viedokli arī Jānim. Viņš mani bija paslavējis un tagad man ir jācenšas attaisnot viņa teikto.»

«Tuvāko apkārti šad un tad sanāk apskatīt. Šeit ir daudz interesanta, ko redzēt. Bija vēlme aiziet arī uz futbola spēli, kad Bilbao viesojās «FC Barcelona», bet par vēlu atjēdzos un biļetes vairs nevarēja dabūt. Pilsētā vispār maču dienās 80% cilvēku staigā vietējās «Athletic» komandas atribūtos.»

«Salīdzinot ar pagājušo sezonu «VEF Rīga» sastāvā, kad vairāk bija jābūt spēlētājam, kurš nāk laukumā uz maiņu un dod enerģiju, Bilbao no manis prasa punktus. Treneris saka - ja man ir bumba, tad tiek dota zaļā gaisma doties uz grozu,» skaidro Dairis. «Pēdējos mačos nācās uzspēlēt arī kā saspēles vadītājam, dodot atpūtu Raulam Lopesam. Man loma komandā ir liela un to saka arī treneris, atzīstot, ka Eiropas kausa spēlē Francijā manis esot pietrūcis.»

«Šī ir mana pirmā pieredze ārpus Latvijas un leģionāra statuss uzliek lielāku atbildību, jo no tevis prasa vairāk un tu nedrīksti kaut ko neizdarīt. Nevar noliegt, ka Vefā pat gribot bija grūti saņemties uz mačiem pret studentiem. Bet Spānijā nevari atļauties iziet laukumā negatavs.»

«Ikdiena Bilbao un Rīgā daudz neatšķiras. Tāpat ir ierastais režīms - treniņi, spēles, atpūta. Kad vakarā noguris iekrīti gultā, tad jau ir vienalga, vai gulta ir Spānijā vai Rīgā,» smejas Dairis. «Ko man novēlēt? Sniegu uz Ziemassvētkiem nebūs jēgas vēlēt, lasi gan tas būtu patīkami. Svētku sajūtu mēģināšu radīt jau laikus nopērkot eglīti un skatoties «Viens pats mājās», taču tas nebūs viegli, jo ārā ir silts un saulains.»

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu