Eiropas rīcība Sīrijas bēgļu krīzes jautājumā vērtējama kā nožēlojama (81)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) rīcība Sīrijas bēgļu krīzes jautājumā vērtējama kā nožēlojama, piektdien atzina starptautiskā palīdzības organizācija «Amnesty International».

Organizācija norāda, ka ES dalībvalstis piedāvājušas uzņemt vien ap 12 000 Sīrijas bēgļu, lai gan ANO mēģinājusi panākt, ka Eiropā patvērumu varētu rast 30 000 sīriešu.

«ES nožēlojamā kārtā nav spējusi nodrošināt drošu patvērumu bēgļiem, kuri ir zaudējuši visu un kuriem atlikusi tikai viņu dzīvība,» uzsver «Amnesty International» ģenerālsekretāre Salila Šetija. «[Bēgļu] skaits, kuru Eiropa ir gatava uzņemt, ir patiesi nožēlojams.»

Tādēļ Šetija mudina ES līderus atvērt robežas, nodrošināt drošu iekļūšanu Eiropā tiem, kuri meklē patvērumu, un atturēties no «nelikumīgām atpakaļnosūtīšanas operācijām», kas pašlaik tiek izvērstas, lai nepieļautu, ka bēgļi nonāk Eiropā.

Tikai desmit ES dalībvalstis piedāvājušas uzņemt Sīrijas bēgļus, secināts organizācijas ziņojumā.

No kopumā 12 000 Eiropā piedāvāto vietu 10 000 bēgļu solījusi uzņemt Vācija. Francija piedāvājusi patvērumu 500 sīriešu bēgļiem, bet Spānija paudusi gatavību savā valstī uzņemt 30 sīriešus.

Tikmēr 18 ES dalībvalstis, to vidū Lielbritānija un Itālija, nav izteikušas gatavību uzņemt bēgļus.

«Amnesty International» arī uzsver, ka niecīgās izredzes iegūt patvērumu liek bēgļiem riskēt ar dzīvību un mēģināt Eiropā nokļūt nedrošos kuģos vai šķērsojot bīstamas sauszemes robežas.

Līdz šim patvērumu Eiropā lūguši ap 55 000 sīriešu bēgļu.

Aptuveni 97% no 2,3 miljoniem sīriešu, kas asiņainā kara dēļ bijuši spiesti pamest savu dzimteni, bēgļu gaitās devušies uz piecām Sīrijas kaimiņvalstīm - Libānu, Jordāniju, Turciju, Irāku un Ēģipti.

Komentāri (81)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu