Laikraksts: Snoudens vēlas lūgt patvērumu Brazīlijā (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Bijušais ASV izlūkdienesta darbinieks Edvards Snoudens plāno lūgt politisko patvērumu Brazīlijā un sola, ka palīdzēs izmeklēt ASV pret Brazīliju izvērsto spiegošanu, otrdien vēsta laikraksts «Folha de Sao Paulo».

«Atklātā vēstulē Brazīlijas tautai», kas publicēta laikrakstā, Snoudens pauž vēlēšanos palīdzēt Brazīlijas Senāta uzsāktajai izmeklēšanai.

Snodens, kurš ir saņēmis pagaidu patvērumu Krievijā, norāda - kamēr viņš nebūs ieguvis pastāvīgu patvērumu, ASV valdība traucēs viņam brīvi izteikties.

Atklātajā vēstulē Snoudens tieši patvērumu nepieprasa, tomēr laikraksts skaidro, ka viņa mērķis esot ierašanās Brazīlijā.

Laikraksts atsaucas uz žurnālistu Glenu Grīnvaldu, kurš bāzējas Brazīlijā un ir rakstījis par daudziem Snoudena nopludinātajiem dokumentiem.

Patvēruma piešķiršanai Brazīlijā ir senas tradīcijas.

Snoudens arī pauž cildinājuma vārdus Brazīlijas asajai reakcijai uz ziņām, ka tā ir bijusi to valstu vidū, kuras ir izspiegojusi ASV Nacionālā drošības aģentūra (NSA) - bijusī Snoudena darbavieta.

Brazīlijas prezidente Dilma Rusefa, uzzinot par ASV veikto viņas valsts izspiegošanu, atcēla oktobrī paredzēto vizīti ASV.

ASV izspiegojušas Rusefu un valsts naftas rūpniecības uzņēmumu «Petrobras», kā arī vienkāršos brazīliešus.

Atsaucoties uz Snoudena nopludinātajiem materiāliem, medijos parādījušās daudzas publikācijas par ASV izlūkdienestu vērienīgajām izspiegošanas programmām. Publikācijas izraisījušas spriedzi Vašingtonas attiecībās ar daudziem sabiedrotajiem.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu