Aborts - Latvijā pieņemama kontracepcijas metode (49)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: @Doug88888, CC BY-NC-SA 2.0

Abortu kā kontracepcijas metodi Latvijā nopietni apsvērtu 82% sieviešu, visbiežāk jaunietes vecumā no vecumā no 18 līdz 24 gadiem un sievietes pēc 40 gadu vecuma. Turklāt biežāk abortu kā pieņemamu metodi norādījušas sievietes, kurām nav pastāvīga partnera un kuras priekšroku dod gadījuma sakariem, liecina farmācijas uzņēmuma Gedeon Richter un SKDS pētījuma par sieviešu seksualitāti un kontracepcijas lietošanas paradumiem rezultāti. Savukārt Gedeon Richter un Millward Brown starptautiskajā pētījumā  par izsargāšanos no grūtniecības un avārijas kontracepcijas lietošanu,  secināts, ka 19% sieviešu Eiropā ir bijis aborts.

«Nevērība kontracepcijas izvēlē, nedrošo metožu popularitāte vai kļūme kotracepcijas lietošanā ir biežākie iemesli tādai radikālai izvēlei kā grūtniecības pārtraukšana jeb aborts. Lēmumu par abortu neviena sieviete nepieņem bez nopietnām pārdomām un šaubām. Lai sievietei neiestātos neplānota grūtniecība un nebūtu jādomā par iespējamu tās pārtraukšanu, kopā ar piecienti rūpīgi apsveram kontracepcijas lietošanu un piemērotākās metodes izvēli. Savukārt ārkārtas situācijās nopietni jāapsver avārijas kontracepcijas lietošana,» komentē medicīnas sabiedrības ARS ginekoloģe un Latvijas Ginekologu asociācijas pārstāve Ieva Erciņa.

Kā liecina pētījuma rezultāti, teju puse jeb 45% Latvijas sieviešu vismaz reizi dzīvē ir nonākušas situācijā, kad pēc neaizsargāta dzimumakta avārijas kontracepcija ir bijis vienīgais risinājums, kā izvairīties no nevēlamas grūtniecības. Katra desmitā no tām jeb 11% sieviešu bija izmantojušas pārtraukto dzimumaktu, savukārt 4% sieviešu paļāvušās uz kādu citu kontracepcijas metodi, vienlaikus šauboties par tās efektivitāti. Taču 38% sieviešu, kuras lietojušas avārijas kontracepciju, pirms tam pat nebija domājušas par izsargāšanos un drošu seksu.

Uzreiz pēc neaizsargāta dzimumakta 28% Latvijas sieviešu būtu gatavas iegādāties avārijas kontracepciju, tikpat daudzas izvērtētu savu menstruālo ciklu un tad iegādātos avārijas kontracepciju, tādējādi pasargājot sevi no nevēlamas grūtniecības. Katra piektā sieviete lūgtu padomu savam ginekologam, katra desmitā – rīcību pēc neaizsargātas grūtniecības pārrunātu ar partneri. Turpretim 8% sieviešu nedarītu neko, pakļaujot sevi nevēlamas grūtniecības un aborta riskam.

Komentāri (49)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu