«Ober-Haus»: Jūrmalā 25% nekustamā īpašuma pircēju ir Latvijas iedzīvotāji vai juridiskās personas (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Iepriekšējos gados lielāko interesi, ap 90-95%, par īpašumu iegādi Jūrmalā izrādīja nerezidenti un tikai 5-10% pircēju bija vietējie iedzīvotāji. Šogad jau novērojams nedaudz cits pircēju sadalījums - no visiem darījumiem, kuru pirkuma summa pārsniedz 100 000 latus, jau 25% gadījumu ir noslēgti darījumi ar vietējiem iedzīvotājiem vai Latvijā reģistrētām juridiskām personām un 75% darījumu ar ārvalstu pilsoņiem, informē nekustamā īpašuma kompānija «Ober-Haus».

Stagnācijas periods nekustamā īpašuma tirgū Jūrmalā ir garām un, kā liecina Zemesgrāmatas dati, Jūrmalas nekustamā īpašuma tirgū ir vērojamas nelielas, bet pozitīvas izmaiņas pircēju lokā attiecībā uz dārgo segmentu, kuru pirkuma summas pārsniedz 100 000, norāda «Ober-Haus».

Patlaban Jūrmalā ekskluzīvo īpašumu segmentā vidēji katru mēnesi notiek 30 nekustamā īpašuma darījumi. Vidējais proporcionālais sadalījums darījumos ir 50% darījumu ar dzīvokļu īpašumiem un 35% darījumu ar zemes un ēku nekustamajiem īpašumiem, no kuriem tikai 15% ir darījumi ar zemi.

Vietējie iedzīvotāji pārsvarā iegādājas zemi un ēku nekustamos īpašumos, kā arī atsevišķus zemes gabalus - šis nekustamo īpašumu darījumu sadalījums izriet no Zemesgrāmatas datiem, ņemot vērā reāli notikušos darījumus. Tomēr jāņem vērā arī fakts, ka Jūrmalā turpina būvēt jauno projektu ēkas, kur dzīvokļu rezervācijas neatspoguļojas Zemesgrāmatas datos, piebilst «Ober-Haus».

Pozitīvs ir faktors, ka vietējie iedzīvotāji sākuši izrādīt interesi arī par dzīvokļiem Jūrmalas jauno projektu ēkās. Kā liecina Zemesgrāmatas dati, jauno projektu segmentā pēdējo mēnešu laikā no visiem pārdošanas darījumiem vidēji 15% notikuši ar dzīvokļu īpašumiem, kurus ir iegādājušies vietējie iedzīvotāji.

Ekskluzīvajā segmentā Jūrmalā pārsvarā notiek darījumi cenu robežā no 140 000 līdz 500 000 eiro (no 98 000 līdz 350 000 lati). Darījumos, kur pirkuma summa pārsniedz 500 000 eiro (350 000 latus), pircēju sadalījums ir proporcionāli vienāds, puse no darījumiem ir notikuši ar vietējiem iedzīvotājiem, otra puse ar ārvalstu pilsoņiem, norāda «Ober-Haus».

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu