LNT jaunajā gadā rādīs latviešu kino zelta klasiku «Ilgais ceļš kāpās» (41)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

LNT arī jaunajā, 2014.gadā turpinās ierasto tradīciju, priecējot skatītājus ar latviešu zelta klasikas filmām piektdienu vakaros. Sākot no 3.janvāra septiņus piektdienu vakarus pēc kārtas LNT ekrānos nonāks 80.gados uzņemtās «Ilgais ceļš kāpās» filmas. Tā ir vienreizēja iespēja ieraudzīt leģendārus aktierus kā Lilitu Ozoliņu, Eduardu Pāvulu, Arni Līcīti, Voldemāru Šoriņu un daudzus citus.

LNT ir izcēlis no latviešu kino pūra visas septiņas režisora Aloiza Brenča filmas «Ilgais ceļš kāpās», kas ļaus ikvienam skatītājam atminēties zvejnieka dēla Artūra Bangas un saimnieka meitas Martas Ozolas mīlas stāstu. Abu mīlestību izšķir karš, kas viņus aizved pavisam dažādos virzienos – Marta nonāk Sibīrijā, bet Artūrs sarkanajā armijā. Arī pārējo zvejnieku ciematā dzīvojošo cilvēku likteņi rādīti ciešā sasaistē ar laiku un vēsturiskajām norisēm.

Par radīto «Ilgais ceļš kāpās» filmu 1983.gadā tika piešķirta PSRS Valsts prēmija režisoram A.Brenčam, scenāristiem Oļegam Rudņevam un Dmitrijam Vasiliu, operatoram Jānim Mūrniekam, māksliniekam Gunāram Balodim un par izcilo aktierspēli balvu ieguva arī aktieri Jozus Kiseļus, Eduards Pāvuls un Lilita Ozoliņa. Tiek uzskatīts, ka «Ilgais ceļš kāpās» bija L.Ozoliņas zvaigžņu stunda. Aktrisei izcili atveidotā Martas loma atnesa ne vien PSRS Valsts prēmiju, bet arī nerimstošu slavu vēl līdz pat šai dienai.

Neparasti un interesanti fakti

Bieži ir dzirdēti dažādi amizanti notikumi, kas norisinājušies filmēšanas laikā, tālāk tiks uzskaitīti daži no tiem. Režisors A.Brenčs filmai «Ilgais ceļš kāpās» nav varējis atrast sev tīkamu skaņas celiņu, kurā rej suns. Cenzdamies šo atrisināt, režisors pats iejuties suņa ādā un ierējis konkrēto filmas ainu. Šis kadrs ir redzams brīdī, kad Ozols, kura lomā iejūtas aktieris Eduards Pāvuls, tiek padzīts no savas mājas un suns bez apstājas nikni rej.

Pirmās «Ilgais ceļš kāpās» filmas epizodes ir uzņemtas kapsētā pie Kaltenes baznīcas, kas atrodas ciematā Kaltene, Rojas novadā Kurzemē. Šajā vietā tika filmētas pirmās epizodes filmai, kuras ikviens var apskatīt arī šodien.

Vēl neparasts fakts ir tas, ka režisors A.Brenčs Martas lomu bija rakstījis izcilajai aktrisei Vijai Artmanei. Taču pēc provēm režisors lēma, ka tā pienākas L.Ozoliņai. Kā vēlāk atklāja pati L.Ozoliņa, režisors esot sekojis līdzi viņas atveidotajām lomām Latvijas Operas teātrī, un pēc nospēlētās Solveigas lomas nācis piedāvājums doties uz provēm Martas lomai.

Arī ar filmas «Ilgais ceļš kāpās» mūziku saistās īpašs stāsts - īpaši emocionālu un aizkustinošu noskaņu piešķir L.Ozoliņas izpildītā dziesma Circenīša Ziemassvētki. Šī Aspazijas sarakstītā un Maestro Raimonda Paula sakomponētā melodija ir kļuvusi par vienu no spilgtākajiem Ziemassvētku simboliem, kuru atpazīst gan lieli, gan mazi.

  • Skatieties «Ilgais ceļš kāpās» filmas no 3.janvāra piektdienu vakaros 21:05 kanālā LNT.
Komentāri (41)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu