«Latio»: Novembrī saglabājās augsta aktivitāte Rīgas mājokļu īres tirgū

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Aktivitāte Rīgas mājokļu īres tirgū novembrī salīdzinājumā ar oktobri būtiski nemainījās, tomēr kopumā tā bija augsta gan Rīgas centrā, gan mikrorajonos. Mājokļu īres maksa novembrī saglabājās iepriekšējo mēnešu līmenī. Pieprasījumu nodrošina gan vietējie iedzīvotāji, gan arī ārzemnieki, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" mājokļu tirgus pārskatā.

Galvaspilsētas centrā labu īres dzīvokļu piedāvājums ir ierobežots, norāda "Latio". Tāpat kā iepriekšējos mēnešos, pieprasītākie ir kvalitatīvi, labiekārtoti, mēbelēti vienas, divu un trīs istabu dzīvokļi platībā līdz 80 kvadrātmetriem par īres maksu līdz 450-600 eiro (315 līdz 420 lati) mēnesī bez komunālajiem maksājumiem. Šādus dzīvokļus izdodas izīrēt īsā laikā.

Augsts pieprasījums ir arī pēc jaunajiem dzīvokļiem mikrorajonos, teikts apskatā. Īrnieki arvien biežāk izvēlas jaunos dzīvokļus, jo salīdzinājumā ar mikrorajonu tipveida mājokļiem tiem ir zemāks komunālo maksājumu līmenis, labāks ēkas tehniskais stāvoklis, augstāks komforts, sakārtota vide. Šīs priekšrocības, pēc īrnieku domām, kompensē lielāku jaunā dzīvokļa īres maksu.

Novembrī atkarībā no dzīvokļa platības vidējā īres maksa mēnesī par kvadrātmetru neremontētās mūra ēkās Vecrīgā bija seši līdz septiņi eiro (4,2 līdz 4,9 lati), klusajā centrā - seši līdz astoņi eiro (4,2 līdz 5,6 lati), tuvajā centrā - seši līdz septiņi eiro (4,2 līdz 4,9 lati), tālajā centrā - pieci eiro (3,5 lati), daļēji renovētās mūra ēkās Vecrīgā - astoņi līdz deviņi eiro (5,6 līdz 6,3 lati), klusajā centrā - astoņi līdz desmit eiro (5,6 līdz septiņi lati), tuvajā centrā - astoņi līdz deviņi eiro (5,6 līdz 6,3 lati), tālajā centrā - septiņi eiro (4,9 lati), kapitāli rekonstruētās ēkās un jaunajos projektos Vecrīgā - 14 līdz 15 eiro (9,8 līdz 10,5 lati), klusajā centrā - 11 līdz 13 eiro (7,7 līdz 9,1 lats), tuvajā centrā – 11 līdz 12 eiro (7,7 līdz 8,4 lati), tālajā centrā - septiņi līdz astoņi eiro (4,9 līdz 5,6 lati).

Rīgas mikrorajonos vidējā stāvoklī esošu sērijveida dzīvokļu vidējā īres maksa bez komunālajiem maksājumiem novembrī nemainījās un bija 4,3 eiro (3,01 lats) par kvadrātmetru.

Rīgas mikrorajonu tipveida dzīvokļu īres segmentā trūkst labā stāvoklī esošu, mūsdienīgi mēbelētu dzīvokļu. Šādi dzīvokļi par adekvātu īres maksu īrniekus atrod īsā laikā, teikts apskatā.

Tipveida dzīvokļu vidējā kapitalizācijas likme novembrī bija virs 8%. Tas nozīmē, ka no kapitāla atdeves viedokļa ir izdevīgi iegādāties dzīvokli un pēc tam to izīrēt, taču, veicot šādus darījumus, rūpīgi jāizsver ienesīguma stabilitāte un pieauguma iespējas nākotnē, norāda "Latio".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu