2013. gadā atvērto restorānu Top 10 (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Normunds Norenbergs

Atskatoties uz 2013. gadu, nākas secināt, ka restorānu dzīvē tas bijis gana raibs un bagāts ar virkni jauniem un interesantiem atklājumiem. Restorānu dzīves portāls Dining.lv apkopojis 2013. gadā atvērto restorānu Top 10, kurā katrs no restorāniem izceļas ar savu filozofiju, tādēļ vietu secība šajā topā nav būtiska.

3 naži (Smilšu iela 14)

Jaunākais trīs pavāru veikums. «3 naži» nav smalkuma restorāns - interjers ir atturīgs un neitrāls, bez glamūra. Skaidri jūtams vēstījums, ka galvenais ir saturs, nevis forma. Restorāns nav liels, tāpēc nav nekādas vajadzības uzturēt plašu ēdienkarti, līdz ar to šefs Artūrs Taškāns var nodoties autentiskiem garšu sajaukumiem. Te neieraudzīsiet itin neko no ierastajiem bestselleriem, kas šablonveidā pieejami daudzos Rīgas restorānos. Tā arī ir «3 nažu» autorvirtuves pievilcība.

371 (Centrāltirgus)

Iespējams, «371» ir viens no pavāru visbiežāk apskaustajiem restorāniem pilsētā, jo kurš gan no viņiem nevēlētos Centrāltirgu rokas stiepiena attālumā. Vienkāršā un, kas svarīgi, sezonālā ēdienkarte, kā arī apzināti prastais interjers ir šī jaunā veidojuma unikalitātes pamatā. «371» ieperinājies starp piena un gastronomijas paviljoniem un ir ne tikai restorāns, bet arī vieta kultūras pasākumiem. Ieteicams visiem, kam vienkāršas un veselīgas lietas ir pārliecība, nevis modes lieta.

Aronia (Elizabetes iela 10b)

«Aronia» dining.lv topā iekļuvis pateicoties skaidri saprotamajai vīzijai. Tas ir restorāns un kultūras telpa vienuviet. Interjers - māksliniecisks, ar uzsvaru uz neformālu kopā būšanu. Pie sienām un visur, kur vien iespējams mākslas darbi. Būtiska šī restorāna panākumu atslēga slēpjas individuāli izstrādātajā un pieprasījuma nediktētajā ēdienu koncepcijā. Šeit nav ne Cēzarasalātu, ne Tiramisu, toties ir kvinojas un lapu salāti un liellopa karpačo ar mārrutku saldējumu.

Aqua Luna (Andrejostas iela 4)

«Aqua luna» šajā sarakstā iekļuvis galvenokārt pateicoties interjeram, lai gan augstu novērtēti arī šefpavāra Ginta Aizupieša ēdieni. Atzinīgi vārdi par neuzbāzīgo un baudāmo telpu ar acij tīkamu stilu jāvelta dizainerei Zanei Teterei, kura interjerus veidojusi vairākiem iecienītiem Rīgas restorāniem. Restorāna interjerā galvenokārt vieglas un elegantas formas, silti krāsu toņi un izteikta dabīgo materiālu klātbūtne, kas kopā veido harmonisku stila simfoniju. Laba izvēle ēdājiem ar gaumi.

Bistro Priedaine (Strēlnieku iela 1a)

Šis ir viens no diviem šefpavāra Heinriha Erharda 2013. gada veikumiem. Gaumīgs, vienkāršs un mājīgs un, lai nosaukums nemulsina, jāpiemin, ka termins «bistro» neapzīmē apmeklētāju rindu pēc lētām karbonādēm vai soļankas, bet gan vienkāršu un dabīgu pieeju mūsdienu dzīvesveida prasībām. Jūgendstils gaumīgā sajaukumā ar mūsdienīgu minimālismu ir kā reizi radīts šim rajonam. Katram sīkumam pievērsta liela nozīme un visi tie arī veido kopējo noskaņu. Garšas sajūtu daudzveidība ar akcentu uz sezonalitāti.

Degustare (Pulkveža Brieža iela 11/13)

Viens no dārgākajiem un smalkākajiem jaunajiem restorāniem. Vērā ņemamu intrigu «Degustare» izpelnījās pateicoties vienam no restorāna līdzautoriem - pasaulē labi zināmajam zviedru šefpavāram Bjornam Frantzenam. «Degustare» filozofija balstīta uz pašmāju produktiem moderni internacionālā skatījumā. Smalkais stils nav noteicošais, daudz svarīgāka ir harmonija starp telpu, cilvēku un saturu.

HE’s (Mārstaļu iela 1)

Ja šajā topā būtu nominācija «aktīvākais šefpavārs», tad viens no kandidātiem noteikti būtu šefpavārs Heinrihs Erhards, kurš aizejošajā gadā atvēris uzreiz divus jaunus restorānus. Viens no «HE’s» trumpjiem ir godīga un cieņpilna attieksme pret produktiem, turklāt Heinrihs lepojas ar saviem piegādātājiem, tāpēc «HE’s» ēdienkartes beigās tos arī uzskaita. Ēdiens šajā restorānā patiešām ir baudāms - ar izjustu garšu saspēli un raksturu un tieši ēdiens kalpo par galveno iemeslu, lai šeit atgrieztos.

Mākonis (Palasta iela 7)

Viss sākās ar sajūtām, un tikai tad sekoja bizness - tā īsumā var raksturot divstāvu restorāna – kafejnīcas filozofiju. Garām ejot šeit ieklīst vien retais un «Mākonim» tas nāk tikai par labu. Simpatizē skaidri nodefinētā dizaina koncepcija ar jūtamu orientācija uz kvalitāti un unikalitāti. Pilnīgi viss šeit ir vietējo dizaineru radīts, pat trauki un glāzes. Ēdienkartes «Mākonī» nav, toties ir iespēja aprunāties ar pavāru un pastāstīt savas vēlmes.

Monhe Negro (Kalēju iela 23)

Ja restorānā saimnieko pavārs, tas jau ir plats solis pretī veiksmei, turklāt šefs Havjers Garsija jau pats par sevi ir kvalitātes garants. Šis Vecrīgas jaunpienācējs ar atklātas virtuves koncepciju uzslavas pelnījis par eksotiskajiem, tajā pat laikā vienkāršajiem ēdieniem no spāniski runājošajām zemēm. Havjers apmeklētāju acu priekšā gatavo svaigu Valensijas paelju, dažādas meksikāņu uzkodas, svaigas jūras veltes un Argentīnas steiku. Par spīti, ka pati telpa ir klasiska, pat grezna, saikne starp ēdāju un šefpavāru veidojas brīvi un nepiespiesti un tā arī ir «Melnā mūka» pievilcība.

Valtera Restorāns (Miesnieku iela 8)

«Valtera Restorāns» pauž pārliecību, ka restorāna atmosfēra veidojas pati no sevis un pārlieku aizrautīga mākslīga iejaukšanās tajā nemaz nav nepieciešama. «Valtera Restorāns» ir sirsnīgs un mājīgs un katrā kvadrātmetrā var sajust ieguldīto darbu - ar dabīgu un vienkāršu pieeju lietām. Ja sienā ir laika robs, tad tā tam arī jābūt. Nekādu reģipšu un butaforiju, viss līdz sīkumam patiess. Ēdienkarte ir izteikti sezonāla un tikpat mainīga kā pati daba. Ja ārā ir sēņu laiks vai sākusies medību sezona, tad skaidrs, ka galdā jāceļ viss, ko daba dod.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu