Dž.K.Roulingas pseidonīma atklājējam uzlikts naudas sods (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Britu rakstnieces Dž.K.Roulingas pseidonīmu izpaudušajam advokātam par konfidencialitātes pārkāpšanu piespriesta 1000 sterliņu mārciņu (1200 eiro) liela sodanauda, vēsta laikraksts «The Guardian».

Kā jau ziņots iepriekš, biroja «Russells» advokāts Kristofers Gosidžs atklāja sievas paziņai, ka aiz daudzsološā kriminālromāna «The Cuckoo's Calling» autora Roberta Golbraita vārda patiesībā slēpjas slavenā rakstniece.

Paziņa izpļāpājās britu laikrakstam «The Sunday Times», kas publicēja atmaskojošu rakstu.

Pēc ziņu nonākšanas atklātībā izdevniecībai «Little, Brown» nācās steigšus izdot papildus metienu. Pirmajos trijos mēnešos pēc iznākšanas tika pārdoti vien 1500 grāmatas eksemplāru, bet uzreiz pēc īstā autora atklāšanas tā gozējās bestselleru topu pirmajās vietās. Nedēļas laikā vien tika pārdoti nepilni 18 000 eksemplāru.

Multimiljonāri Roulingu sadusmoja noslēpuma nākšana atklātībā. «Esmu vīlusies - tas vēl būtu maigi teikts,» viņa sacīja. «Manu pseidonīmu zināja pavisam nedaudzi cilvēki. Nebija patīkami prātot, kā man nepazīstama sieviete uzzinājusi lietu, ko nebiju stāstījusi pat daudziem tuvākajiem draugiem.»

Grāmatas izdevēji «Little, Brown Book Group» Golbraitu raksturoja kā bijušo karaliskās militārās policijas darbinieku, kas kopš 2003.gada strādā civilajā apsardzes industrijā.

«Es cerēju, ka šo noslēpumu izdosies saglabāt mazliet ilgāk, jo kā Roberts Golbraits es izjutu lielu brīvību. Izdot grāmatu bez lielas kņadas un gaidām bija brīnišķīgi, kā arī saņemt atsauksmes uz cita vārda bija īsta bauda,» sacīja Roulinga.

Roulinga vērsās tiesā pret Gosidžu un viņa sievas draudzeni Džūditu Kolgari. «Russells» advokātu birojs viņai publiski atvainojās, kā arī solīja segt juridiskos izdevumus un ziedot «ievērojamu» summu viņas izvēlētai labdarības organizācijai.

Daudzi pauduši šaubas, vai skandāls nav bijis tikai mārketinga triks. Taču izrādījies, ka ar Golbraita vārdu parakstītais manuskripts vispirms esot ticis nosūtīts vairākām citām izdevniecībām, kas to noraidījušas.

Pusaugu burvja Harija Potera septiņu grāmatu, kā arī ekranizāciju milzīgie panākumi Roulingai atnesuši pasaules slavu un lielu bagātību. Tomēr liela uzmanība pievērsta arī rakstnieces tālākai radošajai darbībai.

Roulingas pirmais romāns pieaugušajiem «The Casual Vacancy» («Nejaušā vakance») pie lasītājiem nonāca pagājušā gada septembrī, taču kritiķi to nav novērtējuši pārāk atzinīgi.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu