Piecas Kauņas augstskolas grib apvienoties un atjaunojot vēsturisko Lietuvas Universitāti (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ISCTE - Instituto Universitário de Lisboa, CC BY-NC-ND 2.0

Piecas Kauņas augstskolas iecerējušas līdz 2022.gadam apvienoties, atjaunojot vēsturisko Lietuvas Universitāti, kas Kauņā darbojās starpkaru laikā.

Nodomu protokolu par apvienošanos parakstījušas Kauņas Vītauta Dižā universitāte, Kauņas Tehnoloģiju universitāte, Lietuvas Sporta universitāte, Lietuvas Veselības zinātņu universitāte un Aleksandra Stuļginska universitāte, kas gatavo lauksaimniecības speciālistus.

Šo mācību iestāžu rektoriem gan vēl jāvēršas pie savu augstskolu padomēm un senātiem un jālūdz pilnvarot viņus sākt šādu reorganizāciju.

Kā uzskata Lietuvas universitāšu Rektoru konferences vadītājs, Kauņas Tehnoloģiju universitātes rektors Petrs Baršausks, apvienošanās palīdzētu visām piecām universitātēm palielināt konkurētspēju starptautiskā mērogā un palielināt augstskolu lomu. «Vēloties kļūt par līderi, globalizācijas laikmetā ir svarīgi būt lielam un pamanāmam un maksimāli likt lietā pieejamos resursus. Ticu, ka tas ir iespējams, ja koncentrēsim visu Kauņas akadēmisko potenciālu,» viņš norādījis.

Nodomu protokolā paredzēts veidot gan iekšējās, gan starpuniversitāšu darba grupas un rosināt sarunas ar augstskolu kopienām un ārējām varas institūcijām.

Lietuvas Universitāte Kauņā dibināta 1922.gadā, bet 1930.gadā, pieminot 500.gadkārtu kopš Lietuvas dižkunigaiša Vītauta Dižā nāves, augstskola nosaukta viņa vārdā. Padomju un nacistiskās okupācijas laikā universitātes nosaukums vairākkārt mainīts, bet 1950.gadā tā slēgta, reorganizējot par Kauņas Politehnisko institūtu un Kauņas Medicīnas institūtu. 1989.gadā kopīgiem Lietuvas un trimdas zinātnieku spēkiem Kauņas Vītauta Dižā universitāte atkal atjaunota, bet arī pārējo četru Kauņas universitāšu saknes faktiski meklējamas šajā vēsturiskajā augstskolā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu