Kad gaidāma ziemas iestāšanās - skaidro sinoptiķe (36)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: spaceyjessie, CC BY-NC-ND 2.0

Lai gan nākamās nedēļas nogalē Latvijā ieplūdīs vēsākas gaisa masas, tas būs tikai īslaicīgi, un stabilas ziemas iestāšanās gada pirmajā mēnesī nav gaidāma, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra eksperte Laura Krūmiņa.

Šīs nedēļas beigās un arī nākamnedēļ Latvijā saglabāsies relatīvi silti laika apstākļi un gaisa temperatūra zem nulles noslīdēs tikai atsevišķās naktīs dažos rajonos. Bet dienā gaisa temperatūra būs virs nulles - no plus 2 līdz plus 6, plus 7 grādiem jūras piekrastē. Valdošie būs dienvidu, dienvidrietumu vēji, gaidāms lietus un slapjš sniegs.

Nākamās nedēļas beigās pastāv varbūtība, ka siltās gaisa masas no mūsu reģiona tiks atspiestas uz dienvidiem un Latvijā ienāks vēsākas gaisa masas. Līdz ar to arī lietus un slapja sniega vietā būs sniegs, tāpēc varētu veidoties arī sniega sega, sevišķi ziemeļu un austrumu rajonos.

Tomēr pašreizējā sinoptiskā informācija neliecina, ka iestāsies stabili ziemas laika apstākļi visā Latvijas teritorijā, īpaši Kurzemē un Zemgalē - tur arī pēc nākamās nedēļas sala sniega sega nebūs ilgstoša, sacīja Krūmiņa. Saskaņā ar prognozēm gaisa temperatūra virs normas būs vēl līdz februārim un stabila ziema janvārī neatnāks. Dažas dienas pēc kārtas gan iespējama negatīva gaisa temperatūra un sniegs, bet tas nebūs ilglaicīgi.

Šāda situācija ir tāpēc, ka ziemeļu puslodē patlaban sinoptiskos procesus nosaka ļoti aktīva rietumu gaisa masu plūsma. Virs Atlantijas okeāna veidojas cikloni, kas Eiropai bieži nes vētras. Šādos gadījumos ziemas laika apstākļi nav stabili un rudens periods turpinās. Lai iestātos ziema, rietumu gaisa masu plūsmai ir jābūt krietni vien vājākai un gaisa masām ir jānāk no ziemeļiem un austrumiem.

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu