Decembris bijis otrs siltākais meteoroloģisko novērojumu vēsturē (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Fire Engine Red, CC BY-NC-SA 2.0

Pagājušā gada decembris bija otrs siltākais Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra eksperte Laura Krūmiņa.

Siltākais decembris ilggadējo novērojumu vēsturē bija 2006.gadā, kad vidējā gaisa temperatūra bija plus 4,3 grādi, kas ir 6,6 grādus virs citu gadu vidējiem rādītājiem.

2013.gada decembrī vidējā gaisa temperatūra bija plus 2,2 grādi, kas ir 4,5 grādus virs normas. Aukstākās dienas decembrī bija pirmās dekādes beigās, kad vietām gaisa temperatūra naktī uz 10.decembri noslīdēja līdz mīnus 16 grādu atzīmei.

Atbilstoši gaisa temperatūrai Latvijā decembrī turpinājās meteoroloģiskais rudens. Sevišķi silts šim gadalaikam laiks bija mēneša otrajā pusē - no 16.decembra līdz pat mēneša beigām diennakts vidējā gaisa temperatūra Latvijā lielākoties bija plus 2, plus 6 grādi, kas ir 6-8, vietām trešajā dekādē pat 9-10 grādus augstāk par normu.

Ja mēneša otrā dekāde bija siltāko pirmajā desmitā, tad trešā jau bija Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē vissiltākā, pārspējot līdz šim vissiltāko gada pēdējo dekādi par 1,5 grādiem, kas bija 2006.gadā. 25., 28. un 29.decembris pēc vidējās gaisa temperatūras bija vissiltākie līdz šim novērotie.

Tikmēr aukstākais decembris bija 1978.gada ziemā, kad vidējā gaisa temperatūra bija mīnus 10,9 grādi. 21.gadsimtā ar mīnus 7,6 grādu vidējo temperatūru visaukstākais ir bijis 2002.gada decembris.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu