Tarzāns svin savu simto dzimšanas dienu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicātes foto

Pirms simts gadiem, 1914.gadā tika publicēts pirmais romāns par Tarzānu, vienu no piedzīvojumu literatūras zināmākajiem varoņiem. Lai arī lasītāji ar šo varoni pirmo reizi sastapās žurnāla «All Story Magazine» publikācijās 1912.gadā, pirmā grāmata, kuras autors ir amerikāņu rakstnieks Edgars Raiss Berouzs (Edgar Rice Burroughs), tika izdota divus gadus vēlāk.

Stāsts par Tarzānu, džungļos izaugušu puisi, kurš sastop meiteni no civilizētās pasaules un iekuļas dažādos fantastiskos piedzīvojumos, iemantoja lasītāju mīlestību, tādēļ rakstnieks radīja divdesmit četrus romānus par varoņa gaitām, kas publicēti laikā no 1914. līdz 1965.gadam.

Grāmatu sērija par izveicīgo un bezbailīgo varoni tiek ierindota starp pagājušā gadsimta literatūras klasikas darbiem, bet pats Tarzāns dažādās aptaujās minēts kā viens no visu laiku atpazīstamākajiem un populārākajiem literatūras varoņiem. Tarzāna piedzīvojumi ir ekranizēti vairākos desmitos kino un TV filmu, ir uzvestas teātra izrādes un iestudēti mūzikli, ir izdotas jaunas grāmatu sērijas, pārraidītas radio lugas, ir publicēti komiksi un radīti citi darbi un preces, izmantojot Tarzāna vārdu. Interesants fakts – Tarzāna gaitas ir adaptētas kino un TV formātā vairāk reižu nekā jebkurš cits romāns, piekāpjoties vienīgi stāstam par Drakulu.

Tarzāna simtajā jubilejā uz lielajiem ekrāniem iznāk jauna animācijas filma visai ģimenei. Jaunās filmas darbība risinās mūsdienās, saglabājot klasiskā stāsta kodolu par puisi, kurš izaudzis Āfrikas džungļos starp gorillām. Aktuālā filma «Tarzāns» ir ASV, Vācijas un Francijas producentu veikums un uzņemta, izmantojot jaunākos kino specefektu sasniegumus, tostarp «motion capture» tehniku, kad aktieru veikums ar datortehnoloģiju palīdzību tiek pārvērsts digitālos varoņos. Latvijas skatītājiem filma tiek piedāvāta dublēta latviski un krieviski, kā arī tā tiek demonstrēta 2D un 3D formātos. «Tarzāns» uz ekrāniem iznāk 10.janvārī.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu