Latviešu filmu vakaru ciklā «Diagnoze – kino» būs kinooperatoram Valdim Kroģim veltīta filmu programma

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LKA Rīgas Kino muzeja krājums

Latviešu filmu vakaru ciklā «Diagnoze – kino» LKA Rīgas Kino muzejā 09.01. kinooperatoram Valdim Kroģim veltīta filmu programma.

Ceturtdien, 9. janvārī plkst. 18:30 LKA Rīgas Kino muzejā notiks latviešu filmu vakars ciklā «Diagnoze – kino». Šoreiz vakars veltīts kinooperatora Valda Kroģa (1934-1994) 80 gadu jubilejai.

Valdis Kroģis bija azartisks operators, kurš ātrumu izjuta kā savu stihiju un prata realizēt netradicionālus filmēšanas paņēmienus. Kroģis pieder pie tās kinematogrāfistu paaudzes, kuri amata prasmi apguva 1950. gados Valsts Vissavienības kinematogrāfijas institūtā Maskavā – tur viņš mācījās vienlaicīgi ar dokumentālā kino klasiķi Uldi Braunu, režisoru Gunāru Piesi, filmu māksliniekiem Gunāru Balodi, Uldi Pauzeru un citiem. Rīgas kinostudijā Kroģis strādāja no 1960. gadu sākuma, vispirms kā asistents, bet pēc pāris gadiem kā patstāvīgs operators.

Jau studiju gados Kroģis filmēja sporta spēles un šī tēma operatora daiļradē un personisko interešu lokā ir ļoti būtiska. Kā režisors un operators viņš uzņēmis kinožurnāla «Sporta apskats» numuru 1969. gadā, kas plašāk pazīstams ar nosaukumu «Re, kur Ro!», iegūstot par to balvas un starptautisku uzmanību. Piedalījies vairākos rallijos, spēlējis hokeju, vēlāk aizrāvies ar medībām – visi šie faktori liecina par Valda Kroģa azartisko dabu.

Valdis Kroģis bija viens no trim galvenajiem operatoriem Ulda Brauna režisētajā dokumentālajā filmā «235 000 000» (1967), kas bija vērienīgs Padomju Savienības cilvēku portretējums. Apbalvojums saņemts par darbu filmā «Saules kvadrāti»(1965). Kroģis strādājis kopā ar Ansi Epneru pie vairākām dokumentālajām filmām («Dzīvs» (1970), «Oškalna stunda» (1972), «Kristapa mazdēls» (1975)). Interesants fakts Kroģa radošajā biogrāfijā ir loma Rolanda Kalniņa spēlfilmā «Vīru spēles brīvā dabā» (1978), kur viņam jāspēlē sava īstā profesija – dokumentālas filmas operators.

Rīgas Kino muzeja krājumā glabājas apjomīgs Valda Kroģa fotoarhīvs, no kura maza daļa tiks piedāvāta apskatei seansa ietvaros, demonstrējot operatoru darbībā.

Programmā: «Saules kvadrāti'', «Dzīvs», «Sporta apskats Nr. 1» (1969), fragmenti no filmām «235 000 000» (1967), «Vīru spēles brīvā dabā» (1978) u.c. Seansa garums aptuveni 2 stundas.

Cikls «Diagnoze – kino» turpināsies februārī: 6. februārī piedāvāsim režisores Lailas Pakalniņas studiju gadu dokumentālās filmas, kas tapušas 1980./90. gadu mijā, kad režisore mācījās Valsts Vissavienības kinematogrāfijas institūtā Maskavā.

Seanss notiek: LKA Rīgas Kino muzejā, Peitavas ielā 10/12, Vecrīgā (ieeja no Alksnāja ielas).

  • Ieeja: 1,42 Eur (1 Ls), Latvijas Kinematogrāfistu savienības biedriem, kino profesionāļiem, Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem un personālam bez maksas.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu