Prokuratūra cēlusi apsūdzības pret četrām personām par latu un eiro monētu viltošanu (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas tiesas apgabala prokuratūra ir cēlusi apsūdzības pret četrām personām par viltotas naudas - lata un eiro monētu - izgatavošanu, ko izdarījusi organizēta grupa.

Kā aģentūru LETA informēja prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga, trīs personas pie kriminālatbildības sauktas pēc Krimināllikuma 192.panta 2.daļas par naudas viltošanu organizētā grupā un 275.panta 2.daļas, savukārt viena persona saukta pēc Krimināllikuma 192.panta 2.daļas.

Kopumā personas izgatavojušas ne mazāk kā 3615 divu eiro monētas un ne mazāk kā 184 viena lata monētas.

Krimināllikuma 192.panta 2.daļa paredz, ka par viltotas naudas un valsts finanšu instrumentu izgatavošanu, izplatīšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu, iegādāšanos un glabāšanu, ja tās izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi organizēta grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Savukārt 275.panta 2.daļa nosaka, ka par dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošanu un viltota dokumenta, zīmoga un spiedoga realizēšanu un izmantošanu, ja šīs darbības izdarītas mantkārīgā nolūkā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tās radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Kā ziņots, policisti pērn janvārī Rīgā un tās apkārtnē par viena lata un divu eiro monētu viltošanu aizturējusi trīs jaunu cilvēku grupējumu. Monētas tika viltotas salīdzinoši kvalitatīvi, tomēr, rūpīgāk tās apskatot, ir iespējams atrast viltojuma pazīmes. Līdzīgi kā ar lata monētām, arī viltota eiro monēta atpazīstama pēc tumšās svītras, kas paliek, novelkot tās malu pa baltu papīru.

Viltota monēta no īstas var atšķirties arī pēc svara un skaņas, kas rodas, atsitoties tai pret galdu vai citu virsmu. Runājot par monētām, kas izgatavotas no diviem dažādiem metāliem, piemēram, divu latu vai divu eiro monētas, jāatceras, ka īstai monētai nekad nelobīsies nost zeltainā krāsa, kā tas var gadīties ar viltotu monētu.

Konkrētajā gadījumā monētas esot izgatavotas mājas apstākļos.

Aizturētie ir 1983., 1986. un 1990.gadā dzimuši vīrieši, un viņiem visiem kā drošības līdzeklis pagaidām ir piemērots apcietinājums.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu