Zināms, kad sāksies reflektantu uzņemšana Latvijas augstskolās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Reflektantu uzņemšana Latvijas augstskolās šogad sāksies no 1.marta un no 1.jūlija, plāno noteikt Izglītības un zinātnes ministrija.

1.martā reģistrēšanos Latvijas augstākās izglītības iestādēs varēs sākt tie reflektanti, kuri ir ieguvuši vidējo izglītību ārzemēs un nepretendē uz studijām valsts finansētās studiju vietās vai studiju programmās, kurās ir noteikts studējošo skaita ierobežojums, paredz ministrijas sagatavotie noteikumi par sākuma termiņu reflektantu reģistrācijai un uzņemšanai augstskolās un koledžās 2014.gadā.

Savukārt pārējo reflektantu reģistrācija un uzņemšana pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas sāksies no 1.jūlija.

Ātrāks sākuma termiņš reģistrācijai un uzņemšanai ir noteikts ne tikai ārzemniekiem, kuri ieguvuši vidējo izglītību ārzemēs, bet arī Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kas vidējo izglītību ir ieguvuši ārzemēs. Ministrija skaidro, ka šāds regulējums ir noteikts, lai nediskriminētu tos Latvijas pilsoņus un nepilsoņus, kuri arī ir ieguvuši vidējo izglītību ārzemēs un vēlas pretendēt uz studijām Latvijā.

Ņemot vērā to, ka ir noteikti divi dažādi sākuma termiņi uzņemšanai studiju programmās pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas, augstākās izglītības iestādes varēs izvēlēties - īstenot reflektantu reģistrāciju un uzņemšanu divos paņēmienos vai arī vienā paņēmienā, proti, uzsākot visu reflektantu reģistrāciju un uzņemšanu no 2014.gada 1.jūlija.

Līdz 2011.gadam reflektantu uzņemšana notika tikai jūlija sākumā, bet tas radīja risku, ka daļa no tām personām, kas vidējo izglītību ir ieguvuši ārzemēs, neizvēlēsies Latvijas augstākās izglītības iestādes par savu studiju vietu, bet gan stāsies citu valstu augstākās izglītības iestādēs, kur uzņemšana notiek jau ātrāk.

Noteikumu projekts iesniegts izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu