Izrāde par spēju būt pašiem; tiek iestudēta A. Volodina luga «Pieci vakari» (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Liepājas teātrī noris darbs pie krievu dramaturga Aleksandra Volodina lugas «Pieci vakari». Režisors Leons Leščinskis savu stāstu par mīlestību skatītāju vērtēšanai nodos 24. janvārī, kad paredzēta iestudējuma pirmizrāde.

Mūsdienu skatītājam Volodina vārds ir diezgan svešs, lai gan viņa lugās aplūkotās tēmas ir saprotamas un nozīmīgas ikvienam, un nav ierobežojamas kādā laika posmā. Viņa varoņi ir vienkārši cilvēki, kuri dzīvo ikdienišķu dzīvi, un līdz ar to ikvienam ir viegli ar viņiem identificēties; tajā pat laikā tieši šajā ikdienā autors ir atradis ļoti daudz poētiskā un vērtīgā.

Šī ir luga par mīlestību un tās sarežģītajiem līkločiem. Kā arī par to, ka cilvēki patiešām var atrast sevi tikai tad, kad vairs nebaidās mīlēt. Jo tieši tad izmainās viņu ikdiena. Izrāde par spēju būt pašiem, neatkarīgi no valdošā režīmā un citu priekšstatiem par veiksmīgu dzīvi.

Režisors saglabājis Volodina doto laiku un vietu, izrādes darbība norisināsies kādas ziemas piecos vakaros, kad pēc septiņpadsmit gadu ilgas prombūtnes Iļjins atgriezīsies Ļeņingradā, lai satiktu Tamāru. Iļjina un Tamāras sarežģīto mīlestības stāstu un atpakaļceļu vienam pie otra izdzīvos Egons Dombrovskis un Inese Kučinska. Padomju laika reālijas būs jaušamas gan detaļās, gan kostīmos, gan arī mūzikā – kas gan tiek piemeklēta (daļēji autors to norādījis remarkās), gan rakstīta īpaši izrādes vajadzībām.

«Šī luga ir spilgts piemērs, ka tieksme pēc ideāliem un ticība skaistajam var pacelt virs zemes – un mūsu merkantilajā realitātē, kur materiālās vērtības ir kļuvušas dominējošās, man ir svarīgi atgādināt, ka īstās ir sirds vērtības, ne materiālais stāvoklis,» par izvēli iestudēt šo materiālu saka režisors L. Leščinskis.

Izrādē piedalīsies arī aktieri – Edgars Ozoliņš, Anete Berķe, Sigita Jevgļevska un Kaspars Kārkliņš.

Kopā ar režisoru pie izrādes tapšanas strādā arī scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Liene Rolšteina, horeogrāfe Liene Grava, komponists Oleksijs Demčenko, kā arī gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu