Aicina zemi pārdot lauksaimniekiem (36)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai veicinātu lauksaimniecības zemes efektīvu izmantošanu, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) un «Zemnieku Saeima» (ZSA) aicina Latvijas iedzīvotājus - zemes īpašniekus - būt atbildīgiem un atsaucīgiem, izdarot savu izvēli par labu sava īpašuma pārdošanai. Organizācijas ir gatavas uzņemties starpnieka lomu, atrodot piemērotāko pircēju lauksaimniecībā izmantojamajai zemei (LIZ), portālu «Apollo» informēja LLKA sabiedrisko attiecību konsultante Sabīne Puķe,

Saskaņā ar organizācijās un to biedru vidū pieejamo informāciju, liela daļa potenciālo LIZ pārdevēju, lai atrastu piemērotu pircēju, vēršas pie zemju uzpircējiem, kuri nedzīvo Latvijā. Šis daudziem, informācijas trūkuma, kā arī nezināšanas dēļ, ir vienkāršākais un ātrākais ceļš, kā realizēt savu īpašumu. Tajā pašā laikā laukos ir daudzas saimniecības, kuras labprāt iegādātos zemi, lai attīstītu savu darbību. Taču nereti šie potenciālie pārdevēji un pircēji viens par otru neuzzina, un lauksaimniecības zeme nonāk investoru rokās. Šo procesu rezultātā ieguvējs nav ne zemes pārdevējs, jo ne vienmēr uzpircējs vai investors piedāvā izdevīgāko cenu, un vēl mazāk - lauksaimnieks.

Lai novērstu šo problēmu, lauksaimnieku organizācijas LLKA un ZSA ir izveidojušas vienotu informatīvu platformu, kurā aicinās iedzīvotājus un juridiskās personas - LIZ īpašniekus - pieteikt savus īpašumus, kuriem tiek meklēts pircējs. Par potenciālo pārdodamo īpašumu informāciju lūdzam sūtīt uz birojs@llka.lv un birojs@zemniekusaeima.lv Visa informācija tiks apkopota un ievietota ZSA un LLKA mājas lapās www.zemniekusaeima.lv un www.llka.lv

Maira Dzelzkalēja, «Zemnieku saeimas» priekšsēdētāja vietniece: «Ja zemes īpašnieki dzīvo tālu no īpašuma, viņi nepārzina vietējo situāciju, nepazīst kaimiņus, tad izprotams, ka viņiem vieglāk zemi pārdot pirmajam pircējam - ārzemniekam. Apzinoties šo situāciju, esam gatavi uzņemties tādu kā savedēja lomu, lai zeme nonāktu pie vietējiem lauksaimniekiem, kuri attīsta ražošanu un bieži vien nezina, ka tuvumā tiek tirgota zeme.»

Lai veicinātu LIZ izmantošanu tam paredzētajiem nolūkiem - lauksaimnieciskajai ražošanai - lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas sadarbībā ar Zemkopības ministriju strādā pie kritērijiem, kuri turpmāk tiks piemēroti LIZ iegādei. Piemēram, lauksaimnieciskās zināšanas vai darba pieredze, obligāta zemes izmantošana lauksaimnieciskās produkcijas ražošanai, nosacījumi jaunajiem lauksaimniekiem. Likumprojekts neliegs nelielu lauku īpašumu iegādi arī pilsētniekiem. Kritēriji tiks iekļauti grozījumus likumā «Par zemes privatizāciju lauku apvidos», kurus tuvākajā laikā plānots skatīt valdībā.

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu