Pirmā lekcija Ivara Ījaba kursā «Nacionālisms» (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Šovakar plkst. 18.30 Birojnīcā Berga bazārā notiks pirmā lekcija projektā LU Open Minded. LU Politikas zinātnes nodaļas docents Ivars Ījabs lasīs lekciju, kas ievadīs 12 lekciju kursu par nacionālismu. Kā kursa pieteikumā uzsver Ivars Ījabs: «Nacionālisms kā politiska kustība mūsdienu Latvijā mēdz raisīt visai dažādas emocijas. Daži tajā saskata risinājumu teju vai visām problēmām; citiem tas liekas novecojis un nedemokrātisks. Šis kurss vispirms raudzīsies uz nacionālismu kā uz fundamentālu realitāti, kura jau kopš XIX gadsimta nosaka Eiropas politisko dzīvi. Šis kurss būs veltīts nacionālisma attīstībai modernajā Eiropā un tā saiknei ar citiem procesiem – industriālā kapitālisma veidošanos, politikas demokratizāciju, moderno mediju izplatību.»

Savukārt projekta idejas autors Reinis Tukišs norāda, ka, viņaprāt, «šie kursi ir maza daļiņa no to vispasaules iniciatīvu klāsta, kuru mērķis ir mainīt mūsu priekšstatus par mācīšanos un arī ieradumus, kā mēs mācāmies. Mācīšanās ir process, kam normāli būtu jānotiek visu mūžu. Šī projekta doma ir parādīt to, cik aizraujošs un vienkāršs tas var būt.»

Līdz šim iegūt bakalaura līmeņa zināšanas tiešsaistē pieteikušies vairāk nekā 1300 studētgribētāji, kuri varēs sekot līdzi kursiem internetā, pildot elektroniskus testus zināšanu pārbaudei un lasot lektoru ieteikto literatūru. Klātienes kursu apmeklētājiem savukārt būs iespēja piedalīties šaura loka diskusijās ar lektoriem, tādējādi padziļināti izzinot kursu jautājumus.

Jau iepriekš ziņojām, ka sākot ar 2014. gada 13. janvāri, iniciatīva LU Open Minded elektroniski piedāvā trīs lekciju kursus. LU politikas zinātnes nodaļas docents Ivars Ījabs lasīs lekciju kursu «Nācijas un nacionālisms: tapšana, izpausmes, perspektīvas», apskatot nacionālisma veidošanās nosacījumus Eiropas un Latvijas kontekstos. Astronoms Ilgonis Vilks lasīs kursu «Visuma noslēpumus šķetinot», savukārt Ķīnas kultūras speciālists Kaspars Eihmanis kursā «Budisms Rietumu lielpilsētu iemītniekiem» apskatīs budisma tradīcijas filozofiskos, garīgos un reliģiskos aspektus Austrumu un Rietumu kultūrās.

Katrā kursā būs 12 lekcijas, kuras tiks lasītas vienu reizi nedēļā trīs mēnešu garumā. Lekciju video un lasīšanas materiāli būs pieejami elektroniski bez maksas vai par brīvprātīgiem ziedojumiem. Pieteikties lekciju kursiem tiešsaistē varēs līdz svētdienai, 19. janvārim. Īpaša iespēja tiem, kas vēlas apgūt kursu materiālu padziļināti, ir apmeklēt ekskluzīvas lekcijas klātienē, tādējādi izbaudot īpašas privilēģijas.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu