Cilvēki turpina uzķerties uz «Policijas vīrusa» (59)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CERT.LV

Valsts policija un un informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija CERT.LV brīdina, ka joprojām turpina izplatīties tā dēvētais «Policijas vīruss».

«Policijas» vīrusam raksturīgs uznirstošs logs, kas satur tekstu samērā labā latviešu valodā,tajā izmantota Latvijas policijas atribūtika un tas nobloķē lietotāja datoru. Lielākai ticamībai tiek parādīta arī lietotāja IP adrese un lietotāja fotogrāfija, ja pieejama webkamera.

Lietotājam tiek uzrādīta apsūdzība par nelegālu materiālu aplūkošanu, nelicenzētas programmatūras lietošanu vai neatļautu darbību veikšanu internetā un pieprasīts maksāt sodu, izmantojot «PaySafe» norēķinu sistēmu.

Policija un CERT.LV speciālisti brīdina - ja gadījumā jūsu dators ir ticis inficēts, nekādā gadījumā nemaksājiet par tā atbloķēšanu, bet meklējiet palīdzību pie sava datorspeciālista!

Ja tomēr esat samaksājuši, tad sazinieties ar «PaySafe» (palīdzības dienesta tālrunis Latvijā 80004278 darba dienās no plkst 12-20) pēc iespējas ātrāk un lūdziet apturēt maksājumu, jo maksājums no jums ir ticis izkrāpts (vajadzīgs čeks un «PaySafe» numurs).

Kā vīruss nonāk datorā?

Viens no variantiem, kā vīruss nonāk lietotāja datorā, ir, lietotājam aplūkojot inficētus video materiālus internetā. Vīruss izmanto «Adobe Flash» un «Oracle Java» ievainojamības, lai izpildītu ļaundabīgo kodu.

Otrs variants ir, ja tiek nospiests uz saitēm meklēšanas rezultātos, piemēram, «Google», kas satur infekciju- šis variants ir raksturīgs gadījumiem, kad meklēšanas termins ir izvēlēts tāds, kas lietotājam varētu radīt sajūtu, ka viņš tomēr ir izdarījis kaut ko nelikumīgu.

Diemžēl šis vīruss strauji attīstās un iespējami arī citi varianti, kā dators var tikt inficēts ar izspiedējvīrusu un citiem vīrusiem.

Lai pasargātu sevi un savu datoru, ir jārūpējas par savlaicīgu programmatūras atjaunināšanu un regulāri jāpārliecinās, ka uz datora ir jaunākie atjauninājumi.

Vīruss izmanto «Adobe Flash», «Adobe Reader» un «Java» ievainojamības. Lai pasargātu sevi no «Policijas» izspiedējvīrusa, pārliecinieties, ka uz jūsu datora ir jaunākie šo programmu atjauninājumi!

šeit

Komentāri (59)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu