ZZS atbildi sniegs šodienas laikā (72)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

 «Vienotība» šodien piedāvājusi Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) uzņemties atbildību par Aizsardzības ministriju (AM) apmaiņā pret iepriekš piedāvāto Izglītības un zinātnes ministriju, tomēr šorīt notikušās abu partiju konsultācijas noslēgušās ar ZZS vēlmi vēl apdomāt šo piedāvājumu un atbildi sniegt šīs dienas laikā.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc tikšanās ar «Vienotības» pārstāvjiem žurnālistiem sacīja, ka šis piedāvājums uzņemties atbildību par AM tiks izsvērts un šīs dienas laikā tiks sniegta atbilde.

Brigmanis skaidroja, ka šis jautājums jāapspriež ZZS ietilpstošajās partijās. Ja būs pozitīvs lēmums par AM, tad šodien būs zināms arī kandidāts ministra amatam. Taujāts, vai AM vadību varētu uzņemties deputāts Raimonds Vējonis, Brigmanis atbildēja: «Arī varētu būt.» Ja Vējonis tiktu virzīts ministra amatam, viņam nebūtu nepieciešama «iešūpošanās», akcentēja ZZS politiķis.

Vienlaikus viņš pastāstīja, ka Latvijas Zemnieku savienības padomes sēde vakar pieņēma vienbalsīgu lēmumu strādāt valdībā, un aicina arī pārējos apvienības kolēģus «nolikt pie malas dažādas ambīcijas» un konstruktīvi pieiet valdības veidošanai.

ZZS valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis aģentūrai LETA pauda, ka lēmums saistībā ar jautājumu par aizsardzības ministra amatu varētu tikt pieņemts vai nu šovakar, vai trešdien no rīta. Pagaidām vēl neesot noteikts laiks, kad par šo lietu varētu spriest ZZS valde.

Šorīt pirms abu partiju konsultācijas Ministru prezidenta amata kandidāte Laimdota Straujuma (V) intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja, ka ZZS varētu piekrist «Vienotības» piedāvājumam, jo jau vakar pēc «Vienotības» valdes sēdes ZZS esot sniedzis neformālu piekrišanu tam.

Jau ziņots, ZZS pārstāvji pirmdien informēja Straujumu, ka ZZS jaunajā valdībā neuzņemsies Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadību. ZZS savu lēmumu pamatojusi ar to, ka IZM būtu jāvada profesionālim, kāda tās rindās pašlaik neesot.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem skaidroja, ka šī politiskā spēka pārstāvji konsultējās ar sociālajiem partneriem par iespējamo ministra amata kandidātu. Sarunās kā labākie potenciālie ministru amata kandidāti tika minēti pašreizējais izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) un bijusī ministre Ina Druviete (V), akcentēja Brigmanis.

Brigmanis arī pauda, ka gaidīs Straujumas piedāvājumu iespējamam risinājumam.

«Vienotības» valde pirmdien vakarā notikušajā sēdē izskatīja dažādus risinājumus situācijai saistībā ar valdības veidošanu, kā vienu no variantiem vērtējot iespēju atteikties no Aizsardzības ministrijas vadīšanas, piedāvājot to ZZS, un virzīt savu izglītības un zinātnes ministru.

Tikmēr citi potenciālie valdības partneri - RP un nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) - jau pauduši atbalstu iepriekš izteiktajam Straujumas piedāvājumam par atbildības jomu sadali jaunajā valdībā.

RP valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters pēc sanāksmes sacīja, ka ZZS jānonāk līdz atbildei, vai galu galā šis politiskais spēks ir gatavs iesaistīties koalīcijas darbā. Taujāts par iespējamiem ZZS rīcības motīviem, Demiters pauda, ka «šeit jau nav nekādu minējumu», jo ZZS pārstāvji jau pauduši, ka vēlas vadīt gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), gan Zemkopības ministriju.

Savukārt VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars sociālajā tīklā «twitter.com», paužot personīgo viedokli, raksta: «Ja jaunās koalīcijas partijas vienotos par skolu pilnīgu pāreju uz valsts valodu, tad VL-TB/LNNK varētu ņemt IZM VARAM vietā.» Līdz šim topošās koalīcijas pārstāvji norādīja, ka viņiem ir atšķirīgi viedokļi jautājumā par pilnīgu pāreju uz latviešu valodu skolās, tāpēc tas būtu jārisina pēc Saeimas vēlēšanām.

Saskaņā ar Straujumas iepriekš izteikto piedāvājumu ZZS jaunajā valdībā tiktu IZM, Labklājības ministrija un Zemkopības ministrija, kā arī parlamentārā sekretāra amats VARAM.

Savukārt RP saglabātu atbildību par Ārlietu, Iekšlietu un Ekonomikas ministriju. Savukārt citas diskusijas izraisījušās par to, ka VARAM vadība tiktu nacionālajai apvienībai.

VL-TB/LNNK bez VARAM piedāvāts uzņemties atbildību par Tieslietu ministriju un Kultūras ministriju, kā arī, iespējams, parlamentārā sekretāra amatu Labklājības ministrijā.

Komentāri (72)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu