Pētījums: 23,6% ekonomiski aktīvo rīdzinieku plāno tuvāko divu gadu laikā iegādāties nekustamo īpašumu (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Gandrīz ceturtā daļa jeb 23,6% ekonomiski aktīvo Rīgas pilsētas un reģiona iedzīvotāju tuvāko divu gadu laikā plāno iegādāties nekustamo īpašumu, no tiem vairāk nekā puse jeb 54% - tieši Rīgā vai Rīgas reģionā, secināts nekustamo īpašumu kompānijas «Ordo» veiktajā pētījumā.

Populārākie rajoni, kuros aptaujātie patlaban vēlētos iegādāties mājokli, ir Rīgas klusais centrs (minējuši 33,2%), Mežaparks (30,9%), Teika (26,5%). Respondenti, kuri kā reālāko iespēju izskata tieši dzīvokļa iegādi, par vēlamiem rajoniem atzīst Purvciemu (31,7%), Imantu (27,6%), Juglu un Mežciemu (24,1%).

Pārliecināti par savām iespējām un droši par ieguldījumu nekustamā īpašuma iegādē vairāk ir respondenti ar augstāko izglītību un augstu ienākumu līmeni - virs 1140 eiro. Tomēr lielākā daļa jeb 65,9% aptaujāto atzīst, ka mājokļa iegādei nepieciešams ņemt kredītu, un tikai 32,5% izmantos savus līdzekļus.

Aptaujas rezultāti uzrāda arī sakarību starp augstāku ienākumu līmeni un ieceri iegādāties privātmāju, kā arī plānotu dzīvokļa vai īres tiesību pirkšanu, ja ienākumu līmenis ir zemāks.

Sīkāk apskatot ieceres, 38,3% respondentu vēlas iegādāties privātmāju, bet 30,3% - dzīvokli. Svarīgs faktors ir sabiedriskā transporta pieejamība (77,6%) un lielveikalu tuvums (53,9%). Ne mazāk būtiska ir zaļā zonas esamība blakus vai netālu no mājokļa (71%).

«Ordo» pētījumā uzdeva respondentiem aptuveni 110 jautājumus. Analīze ir apjomīga un sniedz plašu pārskatu par galvenajiem nekustamā īpašuma izvēles principiem un vēlmēm, norāda kompānija.

Informācijas iegūšanai tika izmantota anketēšana interneta vidē. Kopumā tika izsūtīti 105 000 uzaicinājumu Latvija reģistrētiem respondentiem, par mērķauditoriju izvēloties tieši ekonomiski aktīvo Rīgas un Rīgas rajona iedzīvotāju grupu. Kopējais anketu skaits analīzē bija 4939, no kurām izvirzītajiem atlases kritērijiem derēja 1164 anketas.

Rezultātu apkopojums ļauj secināt, ka nesenās krīzes sekas vairs nav izteikti jūtamas un aktīvākā iedzīvotāju daļa nākotnē plāno iegādāties savu pirmo, atkārtotu vai lielāku/mazāku mājokli, atkarībā no ģimenes stāvokļa un ienākumu līmeņa izmaiņām, norāda «Ordo».

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu