Citronu sula, kļavu sīrups un kajēnas pipariņš - slavenību burvju diēta (6)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: akatchen, CC BY-NC-ND 2.0

Citronu sula, kļavu sīrups un kajēnas pipariņš – vai vēl joprojām neesat dzirdējuši par slavenību burvju limonādi, kas palīdzēja notievēt Bejonsē un Haidijai Klūmai, jautā [s:46977]?

«Master Cleanse» 1940-os gados izgudroja naturopāts Stenlijs Borrouzs kā kuņģa čūlas un citu zarnu problēmu ārstēšanas metodi. 1976. gadā viņš izdeva 50 lappušu biezu bukletu, kurā noformulēja savas metodes principus. Par viņa sekotājiem kļuva veselīgā uztura piekritēji, kas dedzīgi vēlējās atbrīvoties no organismā uzkrātajiem pesticīdiem un ķīmiskām pārtikas piedevām.

Protams, svara zudums nebija pašmērķis. Šodien Master Cleanse kļuvis populārs pateicoties citam naturopātam Pīteram Glikmanam, kas 2005. gadā, aptaujājot vairāk kā 140 citronu diētas piekritējus, apkopoja visus pētījumus par šo tēmu un nonāca pie secinājuma, ka tas, turklāt, ir arī visai efektīvs svara samazināšanas veids.

Savā grāmatā «Atveseļošanās un attīrīšana ar citronu palīdzību» viņš detalizēti aprakstīja, kā, būdams 185 cm garš, pusgada laikā novājēja no 104 kg līdz 90 kg uz dārzeņu un augļu salātiem, pēc kā 20 dienu ilgstošās citrona diētas laikā panāca svaru līdz vēlamajiem 79 kg.

Intriģējoši?

Iesākšu ar mierinājumu, ka jūsu mokas neilgs mūžību un pat ne nedēļu. Uz dažām dienām par jūsu galveno barojošo vielu un enerģijas avotu kļūs pašgatavota limonāde, kuras pamatā ir svaigi spiesta citronu sula, organiskais kļavu sīrups un kajēnas pipars.

Tātad...

Pāris dienas pirms detoksācijas jums ir jāpāriet uz sekojošu uzturu:

Trīs dienas pirms diētas sākuma izslēdziet no ēdienkartes gaļu un visus pusfabrikātus, aizvietojot tos ar svaigiem dārzeņiem un augļiem.

Divas dienas pirms – pārejiet uz šķidru uzturu: svaigi spiestas dārzeņu un augļu sulas un buljoni.

Pirms detoksācijas pavadiet dienu, dzerot svaigi spiestu apelsīnu sulu (2 l.). Ja nu nespējat izturēt ne dienu bez ēdiena, apslāpējiet izsalkumu, kā Bejonsē, papildinot limonādi ar svaigu dārzeņu šķēlēm. Fiziska slodze un ilgstoša pastaiga sekmēs tauku sadedzināšanu un kuņģa darbību. Savukārt, spēka vingrinājumi, tieši pretēji - nav ieteicami, jo jūs neiegūstat muskuļu darbībai tik ļoti nepieciešamās olbaltumvielas.

Detoksa dienas

Jūsu rītam ir jāiesākas ar glāzi sālīta ūdens.

Visas dienas garumā jūs dzerat tikai un vienīgi limonādi, ūdeni un zaļo tēju. Ārkārtīgi svarīgi izdzert no sešām līdz 12 limonādes glāzēm dienā, lai nodrošinātu nepieciešamo enerģijas minimumu (600-1200 kkal).

Pirms miega nepieciešams izdzert tēju ar kuņģa attīrīšanas efektu.

Kā diēta darbojas

Pēc Berrouza-Glikmana teorijas, mūsu organisms ģenerē taukus arī tamdēļ, lai neitralizētu uzkrātos toksīnus, savukārt citrona diēta stimulē to izvadi no organisma. Citrons samazina asins un kuņģa sulas skābumu, veicina iekšējo orgānu attīrīšanu un pietūkuma mazināšanu. Asais pipars paātrina vielmaiņu. Kļavas sīrups nodrošina nepieciešamo kaloriju un mikroelementu minimumu, primāri - kalciju un magniju. To, starp citu, apspriedīsim sīkāk. Mums kļavas sīrups asociatīvi saistās kā produkts no kinofilmām. Vai atminaties, ka Dastina Hofmana tēls no filmas «Lietus cilvēks» nespēja iedomāties savu eksistenci bez kļavas sīrupa? Vēl tikai nesen šis produkts parādījās veikalu plauktos. Un izrādījās par veselīgu kārumu. Šis tīrais un dabīgais produkts, kas satur minerālu lērumu, tādus kā dzelzs, magnijs, mangāns, kalcijs, fosfors, kālijs, nātrijs, cinks, kā arī nenovērtējamu visa B vitamīnu kompleksa daudzumu, pirmām kārtām, tiamīnu. Šis ir īsts antioksidantu, to skaitā polifenolu, sabiezējums, kas palīdz pārvarēt tādas kaites, kā vēzis un sirds un asinsvadu saslimšanas. Kļavu sīrupā ir mazāk cukura, nekā medū, un ļoti zems fruktozes saturs.

Ikrīta attīrīšana ar sālsūdeni un vakara tēja paātrina toksīnu izvadi. Jūs sākat zaudēt svaru, turklāt uzlabojas ādas stāvoklis un pašsajūta.

Tikai atcerieties, ka detoksācijas laikā vislabāk no rītiem uzturēties mājās. Nevar paredzēt, kā noreaģēs jūsu kuņģis.

Rezultāts

Detoksācijas programma rekomendējama ne vairāk kā 3-5 dienām. Galu galā šāda badošanās pa spēkam vien izturīgākajiem. Tiesa, līdzgaitnieki sola, ka izsalkuma sajūta zudīs jau otrajā dienā. Jāsaka, ka dietologu un ārstu pārsvars izsakās pret šo diētu, jo sešas limonādes glāzes – rekomendējamais minimums – sastāda vien 650 kalorijas dienā, daudz mazāk, nekā 1,600 kalorijas sievietēm un 2,400 kalorijas vīriešiem, kas nepieciešamas svara uzturēšanai.

Protams, jūs zaudēsiet svaru! Svara zudums norit bezgala strauji, tomēr puse nomestā svara atgriezīsies pēc tā, kad pārtrauksiet dzert limonādi. Tāpēc nākamās trīs-piecas dienas pēc diētas ir jāēd analoģiski pirmajām trim dienām pirms programmas sākuma, vienīgi pretējā secībā (apelsīnu sula – buljoni un sulas – svaigi dārzeņi un augļi).

Analizējot Master Cleanse piekritēju un noliedzēju pozīcijas – būtu loģiskāk izvirzīt primāro mērķi – saudzējošu organisma attīrīšanu, kā rezultātā – liekā svara zudums. Nekādā gadījumā nesēdēt uz šīs detoksācijas programmas kā uz pilnvērtīgas diētas.

Master Cleanse piesātinās ķermeni ar antioksidantiem un atbrīvos no sāls, cukura, transtauku un konservantu pārmērīguma, par cik jūs atteicāties no pusfabrikātiem un fastfūda. Bez tā, asais pipars tik tiešām uzlabo vielmaiņu (kanādiešu pētījums no Lavala universitātes), tāpēc neizslēdziet to no sava uztura principā.

Master Cleanser limonādes recepte vienai dienai

14 ēd.k. svaigi spiestas citrona sulas (trīs citroni un laimi), 14 ēd.k. kļavu sīrupa, 1/2 t.k. (vai arī pēc garšas) sausā kajēnas pipara, 2 l tīra negāzēta ūdens istabas temperatūrā.

Dzēriena enerģētiskā vērtība: 2 ēd.k. sīrupa – 100 kkal, 2 ēd. k. citronu sulas – 8 kkal, šķipsniņa piparu – 1 kkal. Rezultātā vienā glāzē ir 109 kkal.

Kā sagatavot attīrīšanu ar sāli

1-2 ēd.k. jūras sāls (ne jodētas), 900 ml tīra negāzēta ūdens (aptuveni četras glāzes).

Atšķaidiet jūras sāli ūdenī un izdzeriet nelieliem malciņiem.

Un atcerieties, ka dāvājot organismam atpūtu, pārstājot to piestumt ar ēdienu, tas patērēs spēkus ģenerālajai iekšējai tīrīšanai. Tomēr šāda «atpūta» nedrīkst ilgt vairāk par divām-trim dienām, citādi par jūsu sabiedrotajiem kļūs galvas sāpes, aizkaitināmība, izsalkuma sajūta, nogurums.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu