Kādu valstu pārstāvji visbiežāk izraisa avārijas Latvijā? (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: huggs2, CC BY-NC-ND 2.0

Līdz ar pieaugošo uzņēmēju, kā arī fizisko personu ekonomisko aktivitāti, notiek ne tikai aktīva Latvijas iedzīvotāju ceļošana uz ārvalstīm, bet palielinās arī to izraisīto negadījumu skaits. Tomēr, kā liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) dati, nereti arī Latvijā ceļu satiksmes negadījumus (CSNg) izraisa ārvalstīs reģistrēto transportlīdzekļu vadītāji, ar vai bez OCTA, «Apollo» informēja LTAB.

Topa pieciniekā ierindojas Lietuvas, Krievijas, Igaunijas, Polijas un Baltkrievijas pārstāvjiem. Laika posmā no 2011. - 2013.gadam par ārvalstnieku izraisītajiem negadījumiem, Latvijā kopsummā ir pieņemti 1819 lēmumi par kopējo izmaksu summu 1,6 miljonu eiro apmērā. Lai gan visbiežāk avārijas Latvijā ir izraisījuši kaimiņvalstu pārstāvji, CSNg izraisītāju vidū manāmi ir arī pārstāvji no tādām valstīm, kā ASV, Turcija un Serbija.

«Salīdzinājumā ar Latvijas iedzīvotāju izraisītiem CSNg ārvalstīs, citu valstu pārstāvju izraisīto avāriju skaits Latvijā ir daudzas reizes mazāks. Tomēr arī ārvalstnieku izraisīto negadījumu skaitam Latvijā ir tendence arvien palielināties, kas saistīts ne tikai ar lielāku transportlīdzekļu plūsmu, bet arī ar izmaiņām, kas atvieglo starptautisku ceļošanu, piemēram, Krievijas pievienošanās Zaļās kartes sistēmai. Tāpat nav noslēpums, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji izvēlas reģistrēt savus transportlīdzekļus Lietuvā vai Igaunijā,» informē LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Pēdējo trīs gadu laikā no vairāk nekā 1800 lēmumiem, kuri pieņemti par ārvalsts transportlīdzekļu izraisītajiem CSNg, 350 atlīdzību izmaksas veiktas no Garantijas fonda, jo transportlīdzekļi, kuri ir izraisījuši avārijas ir piedalījušies ceļu satiksmē bez vajadzīgās apdrošināšanas vai arī atbildīgajai apdrošināšanas sabiedrībai nav pārstāvniecības Latvijā. Visbiežākais šādu avāriju, kur izmaksa veicama no Garantijas fonda, īpatsvars Latvijā fiksēts Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas pavalstniekiem, kuri izraisījuši vairāk kā pusi no visiem CSNg.

«Gadījumā, ja CSNg Latvijā ir izraisījis ārvalstīs reģistrēts transportlīdzeklis, apdrošināšanas atlīdzību cietušajiem izmaksās ārvalsts atbildīgā apdrošinātāja pārstāvis (korespondents) Latvijā vai Garantijas fonds, vēlāk ar regresa prasību vēršoties pret CSNg atbildīgās personas apdrošināšanas sabiedrību ārvalstīs vai avāriju izraisījušā transportlīdzekļa reģistrācijas valsts nacionālo biroju, vai arī pret pašu avārijas izraisītāju.

Taču neatkarīgi no avāriju izraisījušā transportlīdzekļa reģistrācijas valsts, autoīpašnieki var būt mierīgi, jo, iekļūstot negadījumā, kuru ir izraisījuši ārvalstu transportlīdzekļu vadītāji, apdrošināšanas atlīdzība cietušajiem tiks izmaksāta.Tomēr, lai nerastos sarežģījumi, tāpat kā negadījumos ar Latvijā reģistrētu transportlīdzekli, būtiskākais ir precīzi piefiksēt CSNg apstākļus un informāciju par tā izraisītāja reģistrācijas numuru un valsti, kā arī, ja tas ir iespējams, apdrošinātāju un polises numuru. Ja sadursme ir notikusi ar transportlīdzekli, kurš ir reģistrēts Krievijā, Baltkrievijā, Ukrainā vai citā valstī, kas nav Eiropas Ekonomikas Zonas valsts, tad būtu ieteicams iegūt arī atbildīgā transportlīdzekļa apdrošināšanas polises kopiju», skaidro Stengrevics.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu