Rīgas Zoodārza tīģeru starpā uzplaukusi mīlestība (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lai arī ziema Latviju sasniegusi tikai tagad, Rīgas Zooloģiskajā dārzā Ziemas naktis turpinās jau otro mēnesi, tajās var baudīt Latvijas janvāra vēsumu un Tropu mājas omulīgo siltumu. Līdz šim (no 13.decembra līdz 16.janvārim) zooloģiskajā dārzā vakara stundās ziemas burvību izbaudījuši vairāk nekā 9000 apmeklētāju, turklāt Ziemas naktis vēl ilgs līdz 26.janvārim.

Mazuļi, aukstummīļi un jaunpienācēji

Flamingu mājā balto karošknābju prasmīgi būvētās ligzdās snaikstās pirmie mazuļi tā vien aicinot apmeklētājus un darbiniekus sacensties skaitīšanā: divi, četri, seši .... vai varbūt vairāk? Surikatu mazuļi Ķenguru mājā un trīs ņipri kazlēni Lauku sētā var iepriecināt pat visdrūmāko prātu.

Par ilgi gaidītām sniegpārsliņām un janvārim raksturīgajiem mīnusiem ne nieka nebēdā arī āra aplokos mītošie dzīvnieki: kuplā pekaru saime audzina dažāda vecuma mazuļus, baltpurna brieži mielojas ar gardajām ozolzīlēm, ronis Puika izbauda peldes un rotaļu brīžus. Arī jaunpienācēji atzinuši Rīgas zoodārzu par savām jaunajām mājām: mājas jaku meitene no Polijas iejutusies labi un ir pieņemta šo nagaiņu bariņā, un priecīgi drasē pa plašo aploku gan dienā, gan arī vakaros. Tomēr vislielāko prieku sagādā jaunā tīģera Pana Janeka ierašanās no Krakovas zooloģiskā dārza.

Tīģeris Pans Janeks ierodas senču mājās

Rīgas Zooloģiskais dārzs apdraudēto Amūras tīģeru saglabāšanas un Eiropas vairošanas programmā ir iesaistījies jau vairāk kā 20 gadus. Piedalīšanās programmā un veiksmīga tīģeru pāra izveide nebrīvē ir grūts un atbildīgs uzdevums, kura īstenošana prasa laiku, pacietību un vēlreiz pacietību.

Tīģeris Pans Janeks no Krakovas zooloģiskā dārza ieradās Rīgā jau 16. decembrī. Adaptēšanās jaunajai dzīves vietai noritēja necerēti labi un ātri. Pans Janeks ir ne tikai mierīgs, bet arī ļoti nopietns un paklausīgs tīģeris. Jau no pirmās dienas rāmi pilda dzīvnieka kopēja norādes, pārliecinoši pārvietojoties pa aploku.

Mūsu tīģermeitene Katrīna izrāda lielu interesi par Panu Janeku, apliecinot galvu reibinošo mīlestību no pirmā acu skatiena, furfinot (tas ir - jūsmīgi sveicinot) un glaužoties pie zemes. Arī Pans Janeks nav vienaldzīgs pret valdzināšanas izpausmēm. Izveidot veiksmīgu pāri šiem dižkaķiem ir grūts uzdevums, jo ne vienmēr zoodārza darbinieku domas un programmas koordinatora ieteikumi saskan ar tīģeru vēlmēm. Šobrīd pastāv cerība, ka mēģinājums varētu būt sekmīgs.

Rīgas zoodārzā mītošie Amūras tīģeri ir augumā lielākā tīģeru pasuga, kura savvaļā ir viena no apdraudētākajām. Vislielākos draudus tīģeriem rada malumedniecība un barības dzīvnieku (staltbriežu, mežacūku) izmedīšana. Amūras tīģeri savvaļā sastopami vienīgi Amūras-Usūrijas reģionā Krievijas Tālajos Austrumos un Ķīnā. Pašlaik savvaļā ir tikai 400-550 šīs pasugas tīģeru un pastāv risks, ka dažos gadu desmitos tie savvaļā var izzust vispār. Apmēram tikpat Amūras tīģeru mīt pasaules zoodārzos, un tā ir kā garantija, ka tīģeri neizmirs. Tīģeru saglabāšanai izveidota starptautiska vairošanas programma, kurā piedalās arī Rīgas Zooloģiskais dārzs.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu