Rīgas Nedzirdīgo bērnu internātskolas būvniecību Juglas ezera krastā neatsāks (21)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejā nolemts izslēgt no izglītības, kultūras un sporta nozarei nepieciešamo īpašumu saraksta zemesgabalu Murjāņu ielā, Juglas ezera krastā, kur 2007.gadā ielikti pamati Rīgas Nedzirdīgo bērnu internātskolai un stadionam.

Rīgas nedzirdīgo bērnu internātskolas un stadiona būvniecības iecere apstiprināta 2006.gadā un projekta īstenošanai ir veikti būvlaukuma sagatavošanas un nulles cikla būvniecības darbi, ieliekot ēkas pamatus, taču 2009.gadā darbi pilnībā apturēti, veicot objekta konservācijas darbus. Būvdarbi apturēti ar Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas lēmumu par projekta apturēšanu un tā finansēšanas jautājuma izskatīšanu valsts atbalsta un valsts finanšu līdzekļu neesamības dēļ.

Aktualizēt īpašuma statusu ierosinājis Īpašuma departaments, kura valdījumā nodoti internātskolas un stadiona pamati Murjāņu ielā. Departaments norāda, ka tā rīcībā nav informācijas par jebkādu Rīgas pilsētas pašvaldības plānošanas dokumentu par projekta īstenošanas atsākšanu un tā finansējuma piesaistes risinājumu esamību, kas rada šaubas par projekta aktualitāti un atbilstību nozares prioritātēm.

Tāpat ir secināts, ka 45 000 kvadrātmetrus plašo nekustamo īpašumu uz tā izvietoto pamatu dēļ nav iespējams izmantot saimnieciskai darbībai, tas netiek izmantots arī sabiedriskiem mērķiem, taču zemesgabala plānotās izmantošanas sākšanai nepieciešami būtiski ieguldījumi.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta vadītājs Guntis Helmanis norādīja, ka līdz 2009.gadam Nedzirdīgo bērnu internātskola atradās nepiemērotās, trokšņainās telpās Čaka ielā, par kurām Rīgas dome ik gadu maksāja 80 000 latu nomas maksu. Veicot skolu tīkla optimizāciju, apvienojot un pārvietojot divas internātskolas uz Maskavas ielu, atbrīvojušās telpas Graudu ielā, kuras izremontētas Nedzirdīgo bērnu internātskolas vajadzībām, un 2011.gadā skola pārcēlusies.

Līdz ar to Nedzirdīgo bērnu internātskolas būvniecība zaudējusi aktualitāti. Helmanis arī pauda, ka iecerētā stadiona būvniecība Murjāņu ielā nebūtu nepieciešama, jo Juglā jau ir izbūvēti divi moderni stadioni pie Juglas un Ezerkrastu vidusskolām, bet citos mikrorajonos sporta infrastruktūras problēmas ir daudz aktuālākas.

Opozīcijā esošo partiju «Vienotība» un «Visu Latvijai!»-TB/LNNK (Nacionālā apvienība) domnieki iebilda, ka Izglītības, kultūras un sporta departamentam nevajadzētu tik viegli atteikties no nozares vajadzībām rezervētajiem īpašumiem. Domnieks Nauris Puntulis norādīja, ka viņu pārsteidz absolūts iztēles trūkums rīcībā ar pašvaldības īpašumiem - līdzīgi kā gadījumā ar bērnudārza būvniecībai rezervēto zemesgabalu Rīgas centrā, Tallinas ielā, pašvaldībā tiek izstrādāts viens ļoti dārgs, nerealizējams projekts, kas vēlāk tiek noraidīts un zemesgabali tiek izslēgti no izglītības, kultūras un sporta nozarei nepieciešamo īpašumu saraksta.

Arī domniece Sarmīte Ēlerte (V) uzsvēra, ka «Vienotība» atbalsta skolu un bērnudārzu būvniecību, taču norādīja, ka to ir iespējams izdarīt arī par daudz saprātīgākām izmaksām.

Komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (GKR) savukārt norādīja, ka lēmums izslēgt šo īpašumu no izglītības, kultūras un sporta nozarei rezervēto zemesgabalu saraksta nenozīmē, ka pašvaldība no tā atteiksies - tas joprojām tikšot izmantots pašvaldības vajadzībām. Ēlerte lūdza šo apgalvojumu iekļaut sēdes protokolā.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, Nedzirdīgo bērnu internātskolas būvniecības uzsākšanā pirms vairākiem gadiem ieguldīti vērā ņemami līdzekļi - skolas būvniecībai 2006.gadā tika piešķirta mērķdotācija 1,5 miljonu eiro apmērā. No Rīgas pilsētas pašvaldības investīciju programmas skolas būvniecībai tika iedalīts 1 miljons eiro. Apturot būvdarbus, objekta iekonservēšanai izlietoti aptuveni 586 000 eiro. Objekta kopējās izmaksas tika lēstas 22,5 miljonu eiro apmērā.

Pirms astoņiem gadiem uzsāktā iecere paredzēja, ka jaunais Rīgas Nedzirdīgo bērnu internātskolas komplekss Juglas ezera krastā sastāvēs no skolas korpusa 360 bērniem, kopmītnes korpusa, sporta kompleksa ar vairākām zālēm un peldbaseinu, kā arī stadiona ar tribīnēm.

Projektā bija paredzēts jaunās internātskolas būvniecību sadalīt divās kārtās. Pirmajā kārtā tika plānots uzcelt skolas un internāta korpusus ar nepieciešamo teritorijas labiekārtojumu. Otrajā kārtā tika plānots izbūvēt sporta kompleksu un stadionu ar tribīnēm, kā arī veikt Juglas ezera malas teritorijas labiekārtošanu. Rīgas Nedzirdīgo bērnu internātskolas būvniecību organizēja un vadīja Rīgas pašvaldības SIA «Rīgas pilsētbūvnieks». Tika pabeigta pāļu dzīšana skolas un internāta korpusiem, uzbērta grunts.

Kā ziņots, Rīgas dome šogad atteikusies no ieceres Rīgas centrā, Tallinas ielā 6 un 10 būvēt 2009.gadā solīto bērnudārzu, pērnā gada nogalē pašvaldība atteikusies arī no 2005.gadā Rīgas domē apstiprinātās ieceres par brīvā laika centra dibināšanu un būvniecību Mangaļsalā, Mangaļu prospektā 72/74. No izglītības, kultūras un sporta nozarei nepieciešamo īpašumu saraksta izslēgta arī virkne citu kultūras un izglītības iestāžu būvniecībai rezervētu zemesgabalu.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu