LLU pagaidām nav zināms slēdzamo zinātnisko institūtu izvērtējuma pamatojums (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) vadība pagaidām nav saņēmusi pamatojumu tās zinātnisko institūtu novērtējumam Latvijas zinātnes starptautiskajā izvērtējumā, kā arī to, kā būtu novēršami konstatētie trūkumi, tāpēc LLU pagaidām atturas no komentāriem par pētījumu.

«Publiskoto un kaut kur apkārt klīstošo tabulu ar neko neizsakošiem cipariem nevar uzskatīt par nopietnu pētījumu. Tie varētu būt pētījuma rezultāti, bet kur ir pats pētījums un argumentētais skaidrojums?» aģentūrai LETA pauda LLU zinātņu prorektors profesors Pēteris Rivža.

LLU esot jāredz visi pētījuma dati un izvērtējums teksta veidā «vismaz uz pāris lapām», un tikai tad varēšot to izanalizēt, sniegt plašākus komentārus un lemt par turpmāko rīcību.

Kā ziņots, to 22 zinātnisko institūciju un augstskolu struktūrvienību sarakstā, kuras starptautiskie eksperti iesaka slēgt, ir virkne Latvijas Universitātes (LU) un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) struktūrvienību, aģentūra LETA uzzināja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Latvijas zinātnisko institūciju starptautiskajā izvērtējumā teikts, ka vāju vērtējumu jeb «1» ieguvis LU Eksperimentālās un klīniskās medicīnas institūts un Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūts, kā arī RTU struktūrvienības - Autotransporta institūts, Datorvadības, automātikas un datortehnikas institūts, Humanitārais institūts, Radioelektronikas institūts un Siltumenerģētisko sistēmu katedra, un Varbūtības teorijas un matemātiskās statistikas katedra.

Tāpat slēdzamo institūtu sarakstā ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) aģentūras «Zemkopības zinātniskais institūts» un «Lauksaimniecības tehnikas zinātniskais institūts», kā arī zinātniskie institūti «Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija» un «Nacionālais botāniskais dārzs».

Pētījumā, ko veica IZM sadarbībā ar Ziemeļvalstu Ministru padomes sekretariātu, kopumā tika vērtētas 150 iestādes, tai skaitā zinātniskās institūcijas, augstskolas un to struktūrvienības, privātās institūcijas, komercsabiedrības un nodibinājumi. Zinātnes bāzes finansējumu saņem 41 no šīm zinātniskajām institūcijām.

Jau ziņots, ka vāji jeb ar «1» novērtētajām institūcijām ar 2015.gada 1.janvāri neaprēķinās un nepiešķirs zinātnes bāzes finansējumu, šādus grozījumus Ministru kabineta noteikumos «Kārtība, kādā aprēķina un piešķir bāzes finansējumu zinātniskajām institūcijām» plāno izstrādāt IZM.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu