Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvo «Kaija. Under construction» (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Daugavpils teātrī, 16. janvārī,  savu pirmizrādi piedzīvoja Antona Čehova «Kaija». Pirmā tikšanās ar skatītājiem - neierastāka, piedāvājot iestudējumu, kurš  vēl atrodas tapšanas procesā, šādā veidā laužot stereotipu par pirmizrādi kā gatavu, noslīpētu materiālu.

Pie iestudējuma «Kaija. Under constructions» strādāja un turpina strādāt divi režisori - Oļegs Šapošņikovs un Georgijs Surkovs. Režisori stāsta, ka luga ir bezdibeņa materiāls, kurā katru reizi var atrast jaunas nianses, tieši tādēļ iestudējuma radošā komanda ir izvēlējusies šo netradicionālo pieeju - nodot skatītājiem izrādi, kura nav pabeigta un kura netiks pabeigta, jo nevēlās apstāties pie tā, ka A. Čehova luga ir izsmelta.

Režisori priekšroku ir devuši lugas varoņiem, un, lai tiktu atspoguļota niansētā aktieru spēle, iestudējums ir tapis kā kamerizrāde. Oļegs Šapošņikovs uzsver: «Izrādē ir tīrs aktieru darbs, kur dažas no lomām vienā vakarā spēlē divi aktieri, dodot publikai iespēju vērtēt to, kā traktējas tēli atkarībā no aktieru personības.» Pirmizrādes vakarā uz Daugavpils teātra skatuves pirmo reizi kāpa talantīgā lietuviešu aktrise –Jovita Balčiunaite, kura izpelnījās neviltotas ne vien radošās komandas simpātijas, bet arī skatītāju atzinību.

Šī izrāde ir izaicinājums un vēl nebijis eksperiments Daugavpils teātrim, bet skatītāju atsauksmes pēc pirmizrādes ir pozitīvas. Skatītāji novērtē to, ka teātris meklē jaunus izteiksmes veidus un citādu dialogu ar publiku, nepiedāvājot «Kaiju» tās klišejiskajā izpratnē. Un šī luga piestāv ne vien Daugavpils teātrim, bet arī Daugavpils pilsētai, jo nevelti, pilsētas simbols ir tieši kaija.

«Kaija.Under constructions»

Režija: Oļegs Šapošņikovs un Georgijs Surkovs; Scenogrāfija un kostīmi: Inga Bermaka,Agnese Stabiņa; Gaismu mākslinieks: Sergejs Vasiļjevs

Lomās: Jovita Balčiunaite,Vladimirs Dupaks, Viktors Jancevičs, Irina Kešiševa vai Vera Hramņikova, Aleksandrs Komarovs vai Māris Boka, Maija Korkliša vai Ž.Lubgāne, Jurijs Kušpelo,J eļena Ņetjosina vai I.Ivulāne – Mežale, Mihails Samodahovs, Georgijs Surkovs.

  • Tuvākās izrādes: 8. un 11. februārī.
Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu