Kā pasargāt redzi gada tumšajā laikā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JMC Photos, CC BY-NC-ND 2.0

Lai arī pēc ziemas saulgriežiem dienas sāk lēnām palikt garākas, tomēr dabiskā dienasgaisma ir pārāk vāja, lai nodrošinātu visu nepieciešamo apgaismojumu mūsu acīm. Nepietiekams apgaismojums rada tām pastiprinātu slodzi, kas ilgtermiņā var novest gan pie redzes pasliktināšanās, gan galvas sāpēm, reiboņiem un pat sliktas dūšas. Tādēļ ir ļoti svarīgi lasot, strādājot ar datoru vai jebkādā citā veidā piepūlot acis, nodrošināt pietiekamu un pareizu apgaismojumu, informē Ieva Bunkše, «Premium Medical» sabiedrisko attiecību konsultante.

Klīnikas Premium Medical oftalmoloģe Arita Danilāne uzsver, ka vissvarīgākais ir pareiza slodzes sabalansēšana, jo acs muskulis, kas ilgāku laiku ir sasprindzināts, nogurst tāpat kā jebkurš cits muskulis. Gan pieaugušajiem, gan skolēniem gada tumšajos mēnešos īpaši jāpiedomā kā sabalansēt laiku, ko pavada skatoties tuvumā un tālumā, lai dažādotu acs muskuļa slodzi.

«Skatīšanās tālumā acij ir tīkamāka un vieglāka, nekā redzes koncentrēšana vienā, tuvā punktā, piemēram datora ekrānā. Ilgstoša skatīšanās tuvumā acij ir liela slodze un piepūle, tādēļ, domājot par acs veselību, būtu svarīgi sabalansēt nomodā pavadīto laiku vienādi skatoties gan tuvumā, gan tālumā. Ja ikdienā strādājam ar datoru, tad brīvdienās būtu ieteicams atpūsties pie dabas, skatoties tālumā, nekoncentrējot skatu uz kādu konkrētu objektu,» stāsta oftalmoloģe Arita Danilāne.

Redzes slodzes sabalansēšana

Ikdienā, visu laiku koncentrējot skatienu vienā attālumā un punktā, acs muskulis fokusē lēcu vienā attālumā, tādēļ šis muskulis nogurst tāpat kā jebkurš muskulis, kas visu laiku tiek nodarbināts. Tādēļ ir svarīgi mainīt gan attālumu, gan skatiena fiksācijas punktus. Skatoties vienā punktā, cilvēks arī mazāk mirkšķina, tādēļ acs netiek pietiekami mitrināta. Arī šobrīd, apkures sezonas laikā, gaiss paliek sausāks, tādēļ, ja ir sausa sajūta acīs, var pilināt mākslīgo asaru preparātus.

Ja jūtat, ka ilgāku laiku skatoties tuvumā, jums iesākumā ir grūtības skatu fokusēt tālumā, tad var vingrināt aci, izmantojot jau zināmus, bet pārbaudītus vingrinājumus. Piemēram, atrast telpā trīs punktus dažādos attālumos un pārmaiņus skatīties uz vienu, uz otru un uz trešo. Kā arī - uzlīmēt uz loga rūts sarkanu punktiņu un pārmaiņus fokusēt skatu uz šo punktiņu un ārā, tālumā. Ideja visiem šiem vingrinājumiem ir viena - likt muskulim trenēties un fokusēt skatu dažādos attālumos.

Tāpat, par pārlieku acs muskuļa noslogotību signalizē arī citi simptomi. Nereti tās ir galvassāpes pēc ilgstoša darba un redzes koncentrēšanas tuvumā, kā arī slikta dūša transporta līdzekļos, trulas sāpes deniņos. Tās sauc par astenopiskām sūdzības, kas rodas pēc pārlieku liela redzes muskuļu sasprindzinājuma.

Piemērots apgaismojums un darba vieta

Oftalmoloģe Arita Danilāne uzsver, ka svarīga ir pareizi iekārtota darba vieta, kas paredzēta rakstīšanai, lasīšanai vai darbam ar datoru. Ja vasaras mēnešos esam pieraduši atslābt un lasīt, piemēram, guļot pludmalē vai dārzā, tad tumšajā laikā tomēr vajadzētu sevi radināt to darīt pareizi - sēžot, pie galda, nodrošinot pareizu apgaismojumu.

Daktere uzsver, ka nav tik svarīgi, kurā pusē atrodas gaismas avots. Svarīgākais ir tas, lai visa darba virsma tiktu vienmērīgi un pietiekami apgaismota. Ja gaismas avots atradīsies aiz muguras, tad darba vieta atradīsies ēnā, tādēļ vislabāk, ja apgaismojuma avots atrodas tieši virs galvas vai sānos, tādējādi vienmērīgi apgaismojot visu darba laukumu.

Pareizs uzturs

Ja tiek uzņemts pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs, tad lielākoties acīm nav nepieciešami papildus vitamīni. Ja rudens ir tas laiks, kad mūsu organisms pēc vasarā uzņemtajiem vitamīniem ir visspēcīgākais, tad grūtākais posms ir pavasara puse, kad organisma rezerves ir iztērētas. Ja ziemas periodā slimojam vai arī organismam jāiztur ilglaicīga fiziska vai emocionāla slodze, tad būtu vērts apdomāt papildu vitamīnu uzņemšanu. Tā kā acs ir komplekss organisms, tad tai der visi tie paši vitamīni, kas visām citām ķermeņa daļām - ādai, gļotādai. Piemēram, gļotādai nepieciešami taukos šķīstošie vitamīni, redzes nervam derēs visi vitamīni, ko mēs uzņemam nervu stiprināšanai.

Jau zināms, ka acīm īpaši noderīgas ir mellenes - gan svaigā veidā, gan aptiekās nopērkamo melleņu luteīna preparātu veidā. No dabīgajiem produktiem acīm derīgi ir jebkuri augļi un ogas, kas satur tumšo pigmentu, kā arī jebkuri citi augļi un dārzeņi kompleksai acs stiprināšanai.

Citi ieteikumi

Sasniedzot 40 gadu vecumu, reizi gadā būtu jādodas pie acu ārsta, lai izmērītu acs spiedienu. Tas palīdzēs laicīgi diagnosticēt gluaukomu, kas sāk veidoties šajā vecuma grupā. Tomēr, tā kā visas slimības mūsdienās paliek jaunākas, tad oftalmologi iesaka pārbaudīties jau nedaudz ātrāk.

«Es uzskatu, ka nav vajadzība iet pie acu ārsta «ķeksīša pēc», jo pie oftalmologa jādodas, tad, ja rodas diskomforta sajūta, jautājumi, uz kuriem pats nevar atbildēt. Šādos gadījumos nevajadzētu balstīties tikai uz internetā vai žurnālos atrastiem ārstu padomiem, bet gan doties pie ārsta, kas veiks padziļinātu izmeklēšanu un noteiks individuālu diagnozi,» stāsta oftalmoloģe Arita Danilāne.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu