Latvijā sāk izmantot jaunu metodi asinsvadu izmeklējumiem (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) mediķi pirmo reizi Latvijā angiogrāfijas jeb asinsvadu izmeklējumos kā kontrastvielu sākuši izmantot ogļskābo gāzi, informēja slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Angiogrāfija ir radioloģiska procedūra, kuru izdara, lai iegūtu asinsvadu uzņēmumus jeb angiogrammas, skaidro mediķi. Lai nodrošinātu labāku izšķirtspēju, asinīs tiek ievadītas kontrastvielas, piemēram, ogļskābā gāze.

RAKUS Invazīvās radioloģijas nodaļas vadītāja Svetlana Rudņicka stāsta, ka tradicionāli tiek izmantota kontrastviela, kas satur joda preparātus, tomēr vairākām pacientu grupām tā nav piemērota, tādējādi izmeklējumam iepriekš īpaši jāgatavojas un tas prasa gan laiku, gan resursus.

Angiogrāfiju, kuras veikšanai kā kontrastvielu izmanto ogļskābo gāzi, plaši pielieto ārvalstu klīnikās, bet Latvijā šāda metode līdz šim vēl nebija apgūta, norāda slimnīcas speciālisti. Metodes ieviešanai būtiski ieguldījumi neesot bijuši nepieciešami - tika iegādāta gāzes spiedienu regulējoša ierīce un speciāli sterili vienreizlietojami savienotāji.

Jaunā veida izmeklējums līdz šim veikts pieciem pacientiem. Vidēji mēnesī RAKUS tiek veiktas 150 angiogrāfijas, no kurām aptuveni septiņās varētu tikt izmantota ogļskābā gāze, prognozē slimnīcas speciālisti.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu