Zaļā kafija - vājēšanas brīnumlīdzeklis? Speciālistes komentārs (34)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Brian Legate, CC BY-ND 2.0

«Zaļā kafija ir spēcīgs tauku dedzinātājs, efektīvi samazina ēstgribu, sniedz enerģiju visai dienai, iedarbojas ātri un ir apstiprināti rezultāti, ka iespējams zaudēt pat 8 kg mēnesī bez stingrām diētām,» citē [s:47050].

Uztura speciālistes Jeļenas Zubovičas komentārs:

Šobrīd tiek plaši reklamēta zaļā kafija kā efektīvs līdzeklis svara samazināšanai. Tiek apgalvots, ka cilvēks, kurš lieto zaļo kafiju, var samazināt svaru neko nemainot savā ēdienkartē. Lasot šādus lozungus, uzreiz saprotu, ka tas ir kārtējais reklāmas triks, kuram diemžēl daudzi cilvēki notic un domā, ka var turpināt ēst treknus ēdienus un saldumus. Zaļās kafijas galvenā sastāvdaļa tik tiešām ir hlorogēnskābe, kura, iespējams, kavē tauku uzsūkšanos un aktivizē tauku vielmaiņu aknās, kā arī varbūt mazina glikozes uzsūkšanos, tādējādi stabilizējot cukura līmeni asinīs. Tomēr pārliecinošu pētījumu pagaidām nav. Hlorogēnskābe darbojas arī kā antioksidants, kas cīnās ar brīvajiem radikāļiem, bet jāatceras, ka antioksidantu ir ļoti daudz, piemēram, C vitamīns, karotīni, E vitamīns u.c., kas ir sastopami pārtikas produktos. Iekļaujiet biežāk uzturā augļus, dārzeņus, pilngraudu produktus, un jūs arī saņemsiet antioksidantus.

Apgalvojums, ka rezultāti ir zinātniski pierādīti un iespējams zaudēt pat 8 kg mēnesī, visnotaļ rosina zinātkāri. Un kurš gan nevēlas zaudēt svaru tik īsā laika posmā bez stingrām diētām? Tomēr akli ticēt šādiem apgalvojumiem nevajadzētu.

Pētījumi var būt dažādi un ne visiem no tiem var pilnībā uzticēties. Piemēram, pētījumā var piedalīties 10 cilvēki, tas var ilgt vien dažas nedēļas, un rezultāti var būt pozitīvi. Lai varētu spriest par produkta efektivitāti un drošību, pētījumā jāpiedalās daudz lielākam cilvēku skaitam un jāilgst ievērojamāku laika periodu. Kvalitatīvos pētījumos var piedalīties tūkstotis un vairāk cilvēku, un tie var ilgt desmit gadus un ilgāk.

Šobrīd nav pietiekami daudz kvalitatīvu pētījumu par apskatāmo produktu. To atzīst arī Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde, kas pagaidām noliedz, ka zaļās kafijas pupiņās esošā hlorogēnskābe ir līdzeklis, kam varētu piedēvēt svaru samazinošu iedarbību.

2010. gadā bija pieejami no visiem pētījumiem tikai trīs, kurus varētu analizēt. Katrā no pētījumiem dalībnieku skaits bija no 30-62. Tie ilga no 4-12 nedēļām. Vidējais svara zudums 1 līdz 5 kg. Mazs pētījuma dalībnieku skaits var dot maldīgu pozitīvu rezultātu. Tā kā pētījumi netika veikti ilgstoši, tad nevar arī apgalvot, ka zaļo kafijas pupiņu ekstrakta lietošana ir veselībai droša.

Savukārt, pētījums, kurš parāda, ka var samazināt svaru līdz pat 8 kg, notika 2012. gadā. Tas ilga 22 nedēļas, un tajā piedalījās 16 dalībnieki (gan vīrieši, gan sievietes) ar lieko svaru, bet ne aptaukošanos. Pētījums notika 3 posmos, ik pēc 6 nedēļām bija 2 nedēļu pārtraukums. Dalībnieki tika sadalīti 3 grupās – 10 dalībnieki saņēma augstu zaļās kafijas pupiņu ekstrakta devu 1050 mg, 4 saņēma mazāku devu 700 mg un 6 saņēma placebo. Visiem bija līdzīgs uzturs un fiziskā aktivitāte. Uztura kalorāža vidēji sastādīja 2400 kkal (norma sievietēm vidēji 2000 kkal, vīriešiem 2500 kkal), tauku daudzums pirms pētījuma un visa pētījuma laikā vidēji 24% ( norma 20%-35%*), ogļhidrātu daudzums vidēji 60% (norma 45%-60%*), olbaltumvielas vidēji 16% (vēlamais daudzums 0,83 g/kg*, pētījuma dalībniekiem nedaudz vairāk - 1.3 g/kg). Visi pētījuma dalībnieki zaudēja svaru – placebo grupa zaudēja vidēji 4% sava ķermeņa svara, grupa ar mazāku ekstrakta devu zaudēja 5% un ar lielāku devu 10% jeb gandrīz 8 kg. Tātad tie bija tikai 10 cilvēki un viņu uzturs vidēji atbilst ieteicamām uzturvielu normām. Tas ir ļoti nenopietns pētījums, kas vēl nepierāda produkta efektivitāti, tāpēc ir vajadzīgi daudz plašāki pētījumi. Interesanti, ka ēstgriba šī pētījuma dalībniekiem nemazinājās.

Lai samazinātu svaru, lietojot uztura bagātinātājus, kas satur zaļo kafijas pupiņu ekstraktu, tomēr ir jāpiedomā pie sava uztura un jābūt fiziski aktīviem.

Pirms lēmuma pieņemšanas par kāda līdzekļa iegādi, kas palīdzēs cīnīties ar liekiem kilogramiem, lūdziet padomu uztura speciālistam vai ārstam dietologam, kurš atradīs par šo produktu informāciju uzticamos literatūras avotos. Uztura speciālists nekad neieteiks stingras diētas, bet ieviesīs labojumus esošajā uzturā, kas veicinās svara samazināšanos. Vēlamais svara samazināšanas temps ir 0,5-1 kg nedēļā (uzsākot svara samazināšanas programmu, var būt nedaudz vairāk). Ja tiek solīts lielāks svara zudums, tad rezultāts var nebūt noturīgs un sliktākajā gadījumā var kaitēt veselībai.

Noturīgu rezultātu bez kaitējuma veselībai var panākt tikai un vienīgi mainot savus ēšanas paradumus, un veltot laiku arī fiziskām aktivitātēm!

*Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes ieteicamās uzturvielu normas pieaugušam cilvēkam.

Komentāri (34)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu