Apstiprina Latvijas kiberdrošības stratēģiju; veidos Kiberaizsardzības vienību (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: IntelFreePress, CC BY-SA 2.0

Valdība otrdien apstiprināja Latvijas kiberdrošības stratēģiju 2014.-2018.gadam, liecina valdības darbakārtība.

Aizsardzības ministrijai (AM) arī uzdots izstrādāt un aizsardzības ministram Ministru kabinetā iesniegt rīcības plānu pamatnostādņu īstenošanai.

AM šajā politikas dokumentā norāda, ka situāciju Latvijas kibertelpā ik dienu raksturo ievērojams skaits informācijas un komunikāciju tehnoloģiju drošības incidentu, sākot ar vairākiem augstas nozīmības incidentiem līdz simtiem zemas nozīmības incidentu, kas vienlīdz skar gan valsts un pašvaldību institūcijas, gan komersantus un fiziskas personas.

Saskaņā ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas (CERT.LV) pārskatu 2012.gadā identificēti 4794 augstas prioritātes incidenti un vairāk nekā 200 000 zemas prioritātes incidentu.

«Attīstās tendence, ka politiski, sabiedriski vai ekonomiski jutīgus notikumus pavada mērķtiecīgi organizēti uzbrukumi kibertelpā. Īpaši paaugstināta riska situācija Latvijā būs 2015.gadā, nodrošinot prezidentūru ES Padomē,» norāda AM.

Lai mazinātu gadījumus, kad sabiedrībai tiek nodarīts kaitējums, plānots ieviest visaptverošu pasākumu kopumu, kas aizsargātu kibertelpu.

Tā turpmākajos gados paredzēts izveidot informācijas apmaiņas vidi, veicinot informācijas apmaiņu uzņēmēju vidū par aktuālajiem kiberdrošības apdraudējumiem, problēmām, risinājumiem, labo praksi un tās piemērošanu. Tāpat iecerēts veikt nacionālās kiberdrošības risku izvērtējumu un pilnveidot elektronisko sakaru komersantu drošības prasību īstenošanas un uzraudzības mehānismu.

AM uzskata, ka nepieciešams aktualizēt ar informācijas tehnoloģijām saistīto profesiju standartu prasības, iekļaujot tajās prasības pēc kiberdrošības zināšanām un prasmēm.

Attiecībā uz kibernoziedzības mazināšanu AM rosina izvērtēt pašreizējo situāciju un nepieciešamos grozījumus tiesību aktos, kas paredz sodāmību par kaitējuma nodarīšanu informācijas sistēmu drošībai vai darbībām, kas vērstas pret automatizētām datu apstrādes sistēmām.

Tāpat dokumentā teikts, ka nepieciešams apkarot un izmeklēt kibernoziegumus, izvērtējot un pilnveidojot resursus, procedūras, sadarbības mehānismus un to efektivitāti.

«Nepieciešams pilnveidot valsts institūciju kiberdrošības kompetenci un resursus, gatavojoties un nodrošinot Latvijas prezidējošās valsts pienākumus ES 2015.gadā, kad pret Latviju var tikt vērsti globāla rakstura elektroniskie uzbrukumi,» teikts AM sagatavotajā dokumentā.

Eksperti arī iesaka attīstīt Nacionālo bruņoto spēku un Kiberaizsardzības vienības reaģēšanas spējas krīzes situācijā un plašu incidentu seku novēršanā, kā arī izveidot ārkārtas situāciju valsts elektronisko sakaru tīklu.

Attiecībā uz sabiedrības izglītošanu speciālisti iesaka palielināt izglītības iestāžu un pedagogu kompetenci un ieguldījumu bērnu un jauniešu izglītošanā kiberdrošības jautājumos, kā arī veidot ērti pieejamus un dažādām vecuma grupām paredzētus mācību materiālus par kiberdrošību izmantošanai izglītības iestādēs.

Latvijas prezidentūra ES Padomē norisināsies 2015.gada pirmajā pusē. Latvija pārņems prezidentūru no Itālijas un nodos to Luksemburgai. Šī būs Latvijas pirmā prezidentūra ES Padomē.

Savukārt pirmos Zemessardzes sastāvā topošās Kiberaizsardzības vienības dalībniekus bruņoto spēku rindās varētu uzņemt tuvāko nedēļu laikā, aģentūrai LETA pastāstīja aizsardzības ministra Arta Pabrika preses sekretāre Inga Saleniece.

Pirmie 18 kandidāti iesnieguši nepieciešamos dokumentus, un šobrīd notiek kandidātu pārbaude, kas varētu beigties janvāra beigās vai februāra sākumā.

Kopumā interesi par vienību izrādīja apmēram 70 cilvēki, no kuriem atlasīti 18. Tas nenozīmē, ka pārējie ir izbrāķēti. Šobrīd Aizsardzības ministrijai nav tik lielas kapacitātes, lai nodrošinātu lielākas vienības izveidi. Vienība tiks palielināta pakāpeniski, norādīja Saleniece.

Plānots, ka Kiberaizsardzības vienība apvienos augsti kvalificētus informācijas tehnoloģiju ekspertus, kuri sniegs savu atbalstu valsts drošības un aizsardzības uzdevumu izpildē. Vienības galvenā funkcija būs sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijai CERT.LV un bruņoto spēku vienībām konflikta situācijās, lai novērstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentus, ja CERT.LV resursi būs nepietiekami.

Informācijas tehnoloģiju eksperti vienībā varēs darboties no darba brīvajā laikā, un tie vienībā varēs iestāties brīvprātīgi saskaņā ar Zemessardzes likumu.

Dalība vienībā sniegs iespēju ekspertiem veidot regulāru sadarbību, pilnveidot zināšanas nacionālā un starptautiskā līmenī, piedalīties kiberuzbrukumu novēršanas mācībās, kā arī nepieciešamības gadījumā atbalstīt valsts un privātās struktūras.

Darbošanās vienībā brīvprātīgajiem piedāvās iespēju bez maksas iepazīties ar jaunākajiem pasaules sasniegumiem un Eiropas Savienības un NATO informāciju. Šādā veidā cilvēki iegūs plašākas zināšanas un piedevām varēs doties komandējumos un piedalīties mācībās.

Kiberzemessargiem vajadzēs pielaidi valsts noslēpumam, jo šādiem cilvēkiem būs nepieciešams saskarties ar lietām, kas saistītas ar valsts drošību.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu