«Latio»: Vecrīgā jauno mājokļu cenas pietuvojušās pirmskrīzes gadu līmenim (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pagājušā gada nogalē jauno dzīvokļu cenu pieauguma tendences Rīgas centrā un mikrorajonos ir saglabājušās, savukārt Vecrīgā, kur jauno mājokļu cenas pietuvojušās pirmskrīzes gadu līmenim, kāpums kļuvis mērenāks, teikts nekustamo īpašumu kompānijas «Latio» mājokļu tirgus pārskatā.

2013.gada ceturtajā ceturksnī Vecrīgā un tās tuvumā esošo jauno projektu, arī pilnībā renovēto ēku, dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena bija 4200 eiro un salīdzinājumā ar gada trešo ceturksni tā nav mainījusies, savukārt salīdzinājumā ar 2012.gada pēdējo ceturksni ir pieaugusi par 7,3%.

Rīgas centra jauno dzīvokļu, tai skaitā arī pilnībā renovēto ēku, kvadrātmetra vidējā cena gada pēdējā ceturksnī salīdzinājumā ar trešo ceturksni augusi par 4%, sasniedzot 2600 eiro. Attiecībā pret 2012.gada ceturto ceturksni vidējā cena palielinājusies par 14,2%.

Rīgas mikrorajonu jauno dzīvokļu vidējā cena 2013.gada oktobrī-decembrī bija 1350 eiro par kvadrātmetru, par 1,5% pārsniedzot trešā ceturkšņa un par 9,5% 2012.gada pēdējā ceturkšņa vidējo cenu.

Pircēju aktivitāte Rīgas jauno dzīvokļu tirgū decembrī bija augsta - par mājokļu iegādi interesējās gan vietējie, gan ārzemju pircēji, norāda «Latio».

Tāpat kā iepriekšējos periodos ārzemju pircēji lielākoties vēlas iegādāties jaunos dzīvokļus par cenu līdz 150 000-180 000 eiro. Lielākais pieprasījums ir pēc dzīvokļiem Rīgas centrā, tomēr, tā kā pircēju vajadzībām atbilstošs piedāvājums šajā pilsētas daļā ir ierobežots, ārzemju pircēji arvien vairāk interesējas arī par jaunajiem dzīvokļiem mikrorajonos, teikts pārskatā.

Vietējo pircēju pieprasījums galvenokārt saistīts ar ekonomiskās klases jaunajiem dzīvokļiem, teikts pārskatā. Pircēji nesteidzas pieņemt ātru lēmumu par īpašuma iegādi, tādēļ rūpīgi apsver jauno projektu plusus un mīnusus. Gan vietējiem, gan ārvalstu pircējiem nozīmīgi faktori īpašuma izvēlē ir projekta atrašanās vieta, tā kvalitāte, pabeigta iekšējā apdare, iebūvēta virtuves iekārta, īpašuma energoefektivitāte un apsaimniekošanas izmaksas.

Jauno dzīvokļu piedāvājums pakāpeniski turpina palielināties, piedāvājumā nonākot dažādām pircēju kategorijām piemērotiem projektiem, norāda «Latio».

Iespējamās izmaiņas termiņuzturēšanās atļauju (TUA) saņemšanas kārtībā investoriem un attīstītājiem, kuri iecerējuši augstākās klases dzīvojamo projektu būvniecību, liek ieņemt nogaidošu pozīciju vai pārskatīt savus plānus, teikts pārskatā. Citu starpā kā viens no risinājumiem TUA programmas ierobežošanas gadījumā tiek izskatītas iespējas attīstības stadijā esošus dzīvojamos projektus veidot par īres namiem.

Cenu diapazons, kādā notiek darījumi, ir visai plašs, un ir atkarīgs no projekta atrašanās vietas, dzīvokļu apdares veida un citiem faktoriem. Jauno projektu dzīvokļu vidējās cenas Pierīgā decembrī bija 700 līdz 900 eiro par kvadrātmetru, Rīgas mikrorajonos - 900 līdz 1500 eiro par kvadrātmetru, Rīgas centrā, ietverot arī attālākas centra daļas - 1500 līdz 3500 eiro par kvadrātmetru. Pilsētas centra labās vietās esošos kvalitatīvos renovētos projektos dzīvokļu cenas mēdz sasniegt 4000 līdz 6000 eiro par kvadrātmetru.

Pirkuma darījumi ar jaunajiem dzīvokļiem Rīgā ik mēnesi 2013.gadā ir aptuveni 10-15% robežās no visiem dzīvokļu darījumiem, norāda «Latio».

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu