Sadursmes Kijevā turpinās; opozīcija sola turpināt protestus (291)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Neskatoties uz Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča piedāvājumu opozīcijai uzņemties valdības vadīšanu, sadursmes Kijevā nav rimušās arī naktī uz svētdienu, un demonstrantiem izdevies aplenkt tā dēvēto Ukraiņu namu, kurā bija izvietotas milicijas specvienības.

Demonstranti ēkā meta Molotova kokteiļus un petardes, bet drošības sargi uz to atbildēja ar trokšņa granātām un asaru gāzi.

Tomēr agrā svētdienas rītā milicijas specvienībām izdevās pamest demonstrantu aplenkto ēku. Kā vēsta vietējie mediji, viens no opozīcijas līderiem - partijas UDAR dibinātājs Vitālijs Kļičko - ar demonstrantiem vienojies, panākot, ka aptuveni 200 ēkā esošie miliči var droši izkļūt no ēkas.

Tikmēr Ukrainas Iekšlietu ministrija informē, ka milicijas specvienības atsauktas, lai nepieļautu turpmāku spriedzes pieaugumu.

Ministrija norāda, ka protestētāji vēlējušies panākt, ka drošības spēkiem nav iespēju izkļūt no ēkas, un pēcāk viņi gribējuši apmainīt miličus pret aizturētajiem aktīvistiem.

«Protestētāju mērķis bija sagūstīt miličus un apmainīt viņus pret arestētajiem vai aizturētajiem aktīvistiem,» teikts ministrijas paziņojumā.

Kļičko apstiprinājis, ka demonstrantiem izdevies ieņemt ēku.

«Uzdevums paveikts. Ukraiņu nams ieņemts bez asinsizliešanas,» pavēstījis Kļičko.

Viņš arī piebildis, ka demonstranti neizmantos šo ēku, bet gan sargās tās ieejas, lai nepieļautu, ka tajā atgriežas likumsargi.

Televīzijā demonstrētajos kadros redzams, ka notikuma vietā joprojām atrodas simtiem demonstrantu, taču situācija ir samērā mierīga.

Ukraiņu nams ir izstāžu centrs, kur krīzes laikā bija izvietoti drošības spēki. Tas atrodas netālu no neseno sadursmju epicentra - Gruševska ielas. Arī tur situācija svētdienas rītā ir salīdzinoši mierīga.

Tikmēr Ukrainas opozīcijas līderis partijas «Batkivščina» («Tēvzeme») vadītājs Arsēnijs Jaceņuks solījis, ka protesti turpināsies, neraugoties uz Janukoviča izteikto piedāvājumu opozīcijai uzņemties valdības vadīšanu.

Jaceņuks norādīja - lai gan opozīcija ir principā gatava uzņemties vadību, vispirms ir jāizpilda virkne prasību, tostarp jāsarīko ārkārtas vēlēšanas.

LETA jau vēstīja, ka Janukovičs sestdienas sarunu laikā piedāvāja premjerministra amatu Jaceņukam, bet Kļičko piedāvāts vicepremjera krēsls.

Pēc Janukoviča un opozīcijas sarunām prezidenta pārstāvji pavēstīja, ka Janukovičs paudis gatavību veikt izmaiņas valdībā un apsvērt grozījumus konstitūcijā, samazinot prezidenta pilnvaras un palielinot premjerministra ietekmi.

Prezidents arī piekritis izskatīt iespēju apžēlot aizturētos protestētājus un pārskatīt šomēnes parlamentā pieņemtos demonstrāciju ierobežojošos likumus.

Taču sestdienas vakarā Neatkarības laukumā uzrunājot vairākus desmitus tūkstošus atbalstītāju, opozīcijas līderi atklāja, ka viņi nedz pieņem, nedz arī kategoriski noraida Janukoviča priekšlikumus.

«Mēs nebīstamies uzņemties atbildību par Ukrainas nākotni. Mēs uzņemamies atbildību un esam gatavi ievest valsti Eiropas Savienībā,» sacīja Jaceņuks.

Jaceņuks arī paziņoja, ka otrdiena, kad gaidāma parlamenta ārkārtas sēde, varētu būt izšķiroša opozīcijas cīņā.

«Otrdiena būs sprieduma diena,» protestētājiem paziņoja Jaceņuks. «Mēs neticam nevienam viņu vārdam. Mēs ticam tikai rīcībai un rezultātiem.»

Pēcāk žurnālistiem viņš atzina, ka opozīcija nav sajūsmā par Janukoviča priekšlikumiem.

«Mēs nenoraidām šo priekšlikumu, taču arī nepieņemam to,» sacīja opozīcijas līderis, piebilstot, ka opozīcija sākusi nopietnas konsultācijas.

Pēc Jaceņuka teiktā, opozīcija pieprasīs valdībai parakstīt brīvās tirdzniecības līgumu ar ES, kā arī atbrīvot politieslodzītos, tostarp ekspremjeri Jūliju Timošenko, un sarīkot pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas.

Sociālajā tīklā «Facebook» viņš arī norādīja, ka opozīcijai būtu jādiktē noteikumi, nevis otrādi.

Savukārt Kļičko paziņoja, ka sarunas turpināsies, un opozīcija centīsies panākt, ka 2015.gadā paredzētās prezidenta vēlēšanas varētu tikt sarīkotas jau šogad.

Saskaņā ar amatpersonu sniegto informāciju sadursmēs aizvadītās nedēļas laikā dzīvību Ukrainā zaudējuši trīs cilvēki. Tikmēr opozīcija ziņo par sešiem bojāgājušajiem.

Komentāri (291)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu